22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ο.Ε.Ε.-Ο.Ε.Β.Ε.-Ε.Σ.Ο.Ε.

22o poster

 

Μπορείτε να δείτε το Πλήρες Πρόγραμμα του Συνεδρίου εδώ.

 

Μπορείτε να δείτε το Βιβλίο Περιλήψεων του Συνεδρίου εδώ.

 

Η Ορθοδοντική Εταιρεία της Ελλάδος (Ο.Ε.Ε.) και η Ορθοδοντική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος (Ο.Ε.Β.Ε.) συνδιοργανώνουν με τη συμμετοχή του Επαγγελματικού Συλλόγου Ορθοδοντικών Ελλάδος (Ε.Σ.Ο.Ε.) το 22ο Πανελλήνιο Συνέδριό τους, που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη στις 6-8 Δεκεμβρίου 2019.

Διοικητικό Συμβούλιο Ορθοδοντικής Εταιρείας Ελλάδος

Πρόεδρος: Π. Σκουλαρίκης
Αντιπρόεδρος: Π. Καρβελάς
Γ. Γραμματέας: Α. Μέλκος
Ταμίας: Π. Πάνος
Μέλη: Ι. Γερογιάννη
Μ. Παληός
Χ. Γκιόκα
Π. Χατζόπουλος
Ά. Παπαδογεωργάκη-Αναγνώστου

Διοικητικό Συμβούλιο Ορθοδοντικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος
Πρόεδρος: Ι. Ιωαννίδου-Μαραθιώτου
Αντιπρόεδρος: Α.Α. Ζαφειριάδης
Γ. Γραμματέας: Α. Χατζηγιάννη
Ταμίας: Ε. Κουμπιά
Μέλη: Φ. Ταράουνε
Ι. Ζωγάκης
Κ. Τσολάκης

Διοικητικό Συμβούλιο Επαγγελματικού Συλλόγου Ορθοδοντικών Ελλάδος
Πρόεδρος: Α. Καραμούζος
Αντιπρόεδρος: Π. Χατζόπουλος
Γ. Γραμματέας: Α. Παπαδογεωργάκη-Αναγνώστου
Ταμίας: Ν. Ράδου
Μέλη: Κ. Παραδείσης
Μ. Παληός
Μ. Εξάρχου

Οργανωτική Επιτροπή
Ι. Ιωαννίδου-Μαραθιώτου
Α.Α. Ζαφειριάδης
Α. Χατζηγιάννη
Ε. Κουμπιά
Φ. Ταράουνε
Ι. Ζωγάκης
Κ. Τσολάκης
Συντονιστές
Α. Χατζηγιάννη
Μ. Μακρυγιαννάκης

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στο 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο που συνδιοργανώνουν η Ορθοδοντική Εταιρεία Ελλάδος και η Ορθοδοντική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος με τη συμμετοχή του Επαγγελματικού Συλλόγου Ορθοδοντικών Ελλάδος, στις 7-8 Δεκεμβρίου 2019, στο Ξενοδοχείο «Makedonia Palace» στη Θεσσαλονίκη.
Στην προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες όλων για ενημέρωση στα σύγχρονα δεδομένα της ορθοδοντικής επιστήμης, οι συντονιστές και η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου έχουν ετοιμάσει ένα πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα με πολλές ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, στρογγυλά τραπέζια, ελεύθερες και αναρτημένες ανακοινώσεις που θα παρουσιάσουν Έλληνες και ξένοι διακεκριμένοι ομιλητές με μακρά ερευνητική και κλινική εμπειρία.
Στο επιστημονικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσης ένα προ-συνεδριακό σεμινάριο με καταξιωμένο ξένο ομιλητή για να μεταδώσει γνώση, να δεχθεί ερωτήσεις και να επιλύσει απορίες.
Τέλος, το καθιερωμένο στρογγυλό τραπέζι του Επαγγελματικού Συλλόγου Ορθοδοντικών Ελλάδος θα μας δώσει και φέτος απαντήσεις σε τρέχοντα επαγγελματικά θέματα και επίκαιρα προβλήματα της ειδικότητάς μας.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά λόγω της συμμετοχής πολλών ξένων ομιλητών.
Παράλληλα, θα λειτουργεί κατά τη διάρκεια του συνεδρίου μεγάλη εμπορική έκθεση στην οποία οι εκθέτες θα μας παρουσιάσουν τεχνολογικές καινοτομίες και σύγχρονα απεικονιστικά συστήματα.
Να σημειωθεί, ότι το 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο θα μοριοδοτηθεί με βάση το σύστημα Συνεχούς Επαγγελματικής Επιμόρφωσης Οδοντιάτρων της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.
Οι συντονιστές και η οργανωτική επιτροπή θεωρούν ότι το φετινό συνέδριο με την πλούσια διεθνή συμμετοχή θα συμβάλλει σημαντικά στην ενημέρωση και στη συνεχή επιμόρφωση των συναδέλφων που θα το παρακολουθήσουν.
Περιμένουμε να σας καλωσορίσουμε όλους στην όμορφη Θεσσαλονίκη.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Δρ. Παναγιώτης Σκουλαρίκης
Πρόεδρος Ο.Ε.Ε.
Καθ. Ιουλία Ιωαννίδου-Μαραθιώτου
Πρόεδρος Ο.Ε.Β.Ε.
Δρ. Ανδρέας Καραμούζος
Πρόεδρος Ε.Σ.Ο.Ε.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019
Προ-συνεδριακό Σεμινάριο

Bennett

Dr. John Bennett
Ορθοδοντική μηχανοθεραπεία στη δεκαετία του 2020

Υπήρχε μια περίοδος κατά την οποία οι ορθοδοντικοί ίσως θεωρούσαν τους εαυτούς τους ως απλούς «μετακινητές δοντιών», επιδιώκοντας μόνο να δημιουργήσουν ένα ωραίο χαμόγελο, αλλά εκείνες οι ημέρες έχουν πλέον περάσει. Υπάρχουν διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν έναν πολύ ευρύτερο ρόλο και σημαντικότερο καθεστώς για τον ορθοδοντικό στη σημερινή ιατρική κοινότητα, επειδή είναι πλέον αποδεκτό ότι η καλή ορθοδοντική φροντίδα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών σε πολλούς τομείς.

Σε αυτό το ολοκληρωμένο μονοήμερο πρόγραμμα, ο Dr. Bennett θα παρουσιάσει βασικές πτυχές της τρέχουσας σκέψης και των νέων τεχνικών που συνιστώνται. Θα εξετάσει λεπτομερώς τις τεκμηριωμένες μεθόδους θεραπείας που θα υποστηρίξουν αυτόν τον ευρύτερο ρόλο για τον ορθοδοντικό. Θα παρουσιάσει μια συνολική φιλοσοφία για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ασθενών και των συναδέλφων καθώς προχωράμε στη δεκαετία του 2020 και θα εξηγήσει πώς η αποδεδειγμένη μηχανoθεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με νεότερες ιδέες για την παροχή υπερσύγχρονης φροντίδας.

Μερικά από τα συγκεκριμένα θέματα θα περιλαμβάνουν:
• Μια ενημέρωση για την εμβιομηχανική - τι έχει αλλάξει και τι δεν αλλάζει
• Πληροφορίες σχετικά με την ακολουθία συρμάτων και την τεχνολογία ορθοδοντικών αγκυλίων
• Ο ρόλος του ορθοδοντικού στη διαχείριση της αναπνευστικής οδού
• Τεχνικές για επιτυχή θεραπεία με αποτέλεσμα τη σχέση γομφίων Τάξης ΙΙ
• Διαχείριση άνω κυνοδόντων με χρήση της ευελιξίας των αγκυλίων
• Τεχνικές συμβουλές για καλύτερη θεραπεία περιστατικών Τάξης ΙΙ/2
• Πώς να ελαχιστοποιήσετε την κάμψη συρμάτων και να απολαύσετε το να είστε ορθοδοντικός

Αυτό θα είναι ένα κλινικό σεμινάριο που θα παρουσιαστεί από μια αναγνωρισμένη αυθεντία στη μηχανοθεραπεία. Θα ενισχυθεί από παρουσίαση περιστατικών βήμα - βήμα με διαφορετικά επίπεδα πολυπλοκότητας, υπενθυμίζοντας ότι εάν δεν κάνουμε αλλαγές, δεν προοδεύουμε. Γιατί να μην εκμεταλλευτείτε αυτήν την ευκαιρία να περάσετε μια ευχάριστη και σχετική με την κλινική πράξη μέρα με ενθουσιώδεις συναδέλφους στις 6 Δεκεμβρίου;

dentalcom logo

Το Προ-Συνεδριακό Σεμινάριο πραγματοποιείται με ευγενική χορηγία της DENTALCOM - Γ. Παπάζογλου Α.Ε.

Βιογραφικό σημείωμα
Ο Dr. Bennett είναι μια ευρέως γνωστή προσωπικότητα στον κόσμο της ορθοδοντικής. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο να αναπτύσσει αποτελεσματική μηχανοθεραπεία και έχει συγγράψει ή συν-συγγράψει επτά ορθοδοντικά διδακτικά βιβλία. Σε συνεργασία με τους Dr. Richard McLaughlin και Dr. Hugo Trevisi κατά τη δεκαετία του 1990 ανέπτυξε μια γενική φιλοσοφία της ορθοδοντικής θεραπείας που είναι η μέθοδος επιλογής σε πολλά πανεπιστημιακά τμήματα σε όλο τον κόσμο. Από τότε συνεχίζει να συνεργάζεται με τον Dr. McLaughlin προκειμένου να εισαγάγει περαιτέρω βελτιώσεις και διορθώσεις στην ορθοδοντική μηχανοθεραπεία. Αυτή η τελευταία σκέψη θα είναι το επίκεντρο των παρουσιάσεών του στο Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.

Σεμινάριο 6 Δεκεμβρίου 2019
Προσωρινό πρόγραμμα

08.30 - 09.00 Εγγραφή
09.00 - 10.30 Παρουσίαση
10.30 - 11.00 Διάλειμμα
11.00 - 12.30 Παρουσίαση

12.30 - 14.00 Γεύμα

14.00 - 15.30 Παρουσίαση
15.30 - 15.50 Διάλειμμα
15.50 - 17.15 Παρουσίαση
17.15 - 17.30 Ερωτήσεις, συζήτηση.

 

Σάββατο 7 & Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ

Bennett

Dr. John Bennett
Μηχανοθεραπεία μετά από εξαγωγές δεύτερων προγομφίων

Αυτή η παρουσίαση αφορά την επιλογή περιστατικών όταν εξετάζεται η εξαγωγή των δεύτερων προγομφίων. Θα προβάλλει μια επικαιροποιημένη προσέγγιση, εκμεταλλευόμενη την τμηματική μηχανοθεραπεία κατά την έναρξη της θεραπείας ως προετοιμασία για μια πιο συμβατική εμβιομηχανική πλήρους τόξου αργότερα. Μια επιλογή θεραπευμένων περιστατικών βήμα προς βήμα θα περιλαμβάνει τεχνικές συμβουλές και θα δείξει ότι αυτή η σχετικά νέα μέθοδος θεραπείας έχει πλεονεκτήματα τόσο για τον ασθενή όσο και για τον ορθοδοντικό.

Βιογραφικό σημείωμα
Ο Dr. Bennett είναι μια ευρέως γνωστή προσωπικότητα στον κόσμο της ορθοδοντικής. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο να αναπτύσσει αποτελεσματική μηχανοθεραπεία και έχει συγγράψει ή συν-συγγράψει επτά ορθοδοντικά διδακτικά βιβλία. Σε συνεργασία με τους Dr. Richard McLaughlin και Dr. Hugo Trevisi κατά τη δεκαετία του 1990 ανέπτυξε μια γενική φιλοσοφία της ορθοδοντικής θεραπείας που είναι η μέθοδος επιλογής σε πολλά πανεπιστημιακά τμήματα σε όλο τον κόσμο. Από τότε συνεχίζει να συνεργάζεται με τον Dr. McLaughlin προκειμένου να εισαγάγει περαιτέρω βελτιώσεις και διορθώσεις στην ορθοδοντική μηχανοθεραπεία. Αυτή η τελευταία σκέψη θα είναι το επίκεντρο των παρουσιάσεών του στο Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.

 

dentalcom logo

Η ομιλία του Dr. Bennett πραγματοποιείται με ευγενική χορηγία της DENTALCOM - Γ. Παπάζογλου Α.Ε.

 

ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

KELES

Ahmet Keles
Νέοι ορίζοντες στη θεραπεία της στενής άνω γνάθου με το Keles Keyless Expander.

Η ταχεία διεύρυνση της υπερώας (ΤΔΕ) είναι μια κοινή διαδικασία στην ορθοδοντική θεραπεία για τη διόρθωση ανωμαλιών στο εγκάρσιο επίπεδο, την αύξηση του μήκους του τόξου, και την έμμεση διεύρυνση του κάτω οδοντικού τόξου σε ορισμένες περιπτώσεις. Έχει υπολογιστεί ότι η οπίσθια σταυροειδής σύγκλειση εμφανίζεται σε περίπου 7,1% των παιδιών των ΗΠΑ σε μικτή οδοντοφυΐα και συνήθως δεν αυτο-διορθώνεται καθώς ο ασθενής μεταβαίνει στη μόνιμη οδοντοφυΐα. Οι διευρυντήρες τυπικά περιέχουν ένα εξάρτημα ενεργοποίησης που περιλαμβάνει μια εξελίκτρα στη μέση υπερώια περιοχή και ένα ξεχωριστό κλειδί ενεργοποίησης. Με κάθε στροφή της εξελίκτρας, δύο μεταλλικά ή ακρυλικά τμήματα δίπλα στην εξελίκτρα κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις και ασκούν δύναμη διαμέσου των δοντιών και των υπερώιων δομών προκειμένου να διαχωρίσουν τη μέση υπερώια ραφή και να διευρύνουν την υπερώα. Ωστόσο, για να ενεργοποιηθεί σωστά ο διευρυντήρας, οι ασθενείς ή οι γονείς τους πρέπει να εισαγάγουν το κλειδί με ακρίβεια στην οπή της εξελίκτρας και να γυρίσουν τη βίδα προς τα πίσω, προς το λαιμό. Κλινικά, ο σχεδιασμός οπή-κλειδί επιφέρει πολλές δυσκολίες στη σωστή ενεργοποίηση. Η οπή, η οποία έχει διάμετρο μικρότερη του ενός χιλιοστού, είναι πολλές φορές δύσκολο να εντοπιστεί ενδοστοματικά απο τους ασθενείς και τους ασθενείς. Η παρουσία υπολειμμάτων τροφών στην οπή επιδεινώνει τη δυσκολία περαιτέρω. Επιπλέον, εάν μια στροφή της βίδας δε γίνει πλήρως με το κλειδί, η επόμενη οπή δεν θα εμφανιστεί. Άλλοι κίνδυνοι αποτελούν τραυματισμοί στην υπερώα από την εισαγωγή του κλειδιού και κατάποση του κλειδιού. Αυτές οι επιπλοκές, όχι μόνο μειώνουν τη συμμόρφωση του ασθενούς και καθυστερούν την πρόοδο της θεραπείας, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσαρέσκεια των ασθενών και πιθανές νομικές ενέργειες προς τους ορθοδοντικούς λόγω προβλημάτων ασφάλειας των συσκευών. Τα μειονεκτήματα των παραδοσιακών διευρυντήρων που αναφέρονται παραπάνω εξαλείφονται με τη συσκευή "Keles Keyless Expander" (ΚΚΕ). Ο διευρυντήρας έχει ένα προσαρτημένο βραχίονα ενεργοποίησης για να απαλείψει την ανάγκη για ένα ξεχωριστό κλειδί. Οι ασθενείς μπορούν να ενεργοποιήσουν τη βίδα με το ίδιο τους το δάχτυλο. Στη συνέχεια, ο βραχίονας ενεργοποίησης επανέρχεται πίσω χωρίς να «ξεκουρδίσει» την εξελίκτρα και είναι έτοιμος για την επόμενη ενεργοποίηση. Ο νέος σχεδιασμός αποτελείται από μια μικρότερη μεσαία εξελίκτρα με ισχυρότερο ενσωματωμένο βραχίονα ενεργοποίησης που λειτουργεί ως ένας ολισθητήρας και περιλαμβάνει ένα μηχανισμό ασφάλισης για την αποφυγή της «ξεκουρδίσματος» της βίδας.

Βιογραφικό σημείωμα
Μετά την αποφοίτησή του από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης το 1989, ο Ahmet Keles ξεκίνησε το πρόγραμμα ορθοδοντικής ειδικότητας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ με υποτροφία. Το 1994, ολοκλήρωσε το διδακτορικό του δίπλωμα και η διατριβή του έλαβε το Βραβείο «The Thomas Graber Award of Special Merit» από την Αμερικανική Ένωση Ορθοδοντικών (ΑΑΟ). Αφού ολοκλήρωσε το διδακτορικό του διδάσκει ορθοδοντική στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά. Αφότου έγινε Αναπληρωτής Καθηγητής το 2002, υπηρέτησε ως Κλινικός Διευθυντής της Ορθοδοντικής στο Πανεπιστήμιο του Connecticut μέχρι το 2005. Στη συνέχεια, άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ως Καθηγητής μερικής απασχόλησης. Σήμερα μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη, βλέποντας ασθενείς στο ιδιωτικό του ιατρείο και στη Βοστώνη όπου διδάσκει μεταπτυχιακούς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Ο Ahmet Keles έχει πολλές ευρεσιτεχνίες που φέρουν το όνομά του. Οι εφευρέσεις του, Keles Slider, Keles Face Mask και Keles Keyless Expander, παράγονται και χρησιμοποιούνται ευρέως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ταξιδεύει ευρέως για να προσφέρει μαθήματα και σεμινάρια στην ορθοδοντική. Έχει συγγράψει πάνω από 50 επιστημονικές δημοσιεύσεις και πολλά κεφάλαια σε ορθοδοντικά διδακτικά βιβλία. Ήταν ο υπεύθυνος των περιλήψεων και κρίσεων του περιοδικού World Journal of Orthodontics. Είναι σήμερα Αντιπρόεδρος της Harvard Society of Advancement of Orthodontics. Έγινε Καθηγητής Έδρας στο Πανεπιστήμιο Aydin της Κωνσταντινούπολης το 2018. Είναι παντρεμένος και έχει 2 παιδιά.

Bouserhal

Joseph Bouserhal
Διόρθωση Τάξης ΙΙ από τον έφηβο στον ενήλικα: Μερικές σκέψεις...

Η ανωμαλία σύγκλεισης Τάξης ΙΙ θεωρείται ένα από τα πιο κοινά προβλήματα προς επίλυση στην ορθοδοντική. Η διαφορική διάγνωση αποτελεί έναν κύριο πυλώνα για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων ώστε να μπορούν να εφαρμoστούν εξατομικευμένες θεραπευτικές διαδικασίες.
Βάσει των παραπάνω, κάθε Τάξη ΙΙ πρέπει να διορθώνεται διαφορετικά και δεν υπάρχει «συνταγή μαγειρικής» που να πρέπει να ακολουθείται. Θα πρέπει να αναπτυχθεί και να εφαρμοστεί μια λογική ταξινόμησης των χαρακτηριστικών των οδοντο-φατνιακών, σκελετικών και μαλακών ιστών, καθώς και η αναγνώριση της αιτιολογίας αν προέρχεται από την άνω ή την κάτω γνάθο.
Αυτή η παρουσίαση θα εκθέσει μια εξατομικευμένη ορθοδοντική φιλοσοφία που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις έφηβων και ενηλίκων με Τάξη ΙΙ μέσω διαφορικής διάγνωσης και εξατομικευμένου σχεδιασμού θεραπείας.

Βιογραφικό σημείωμα
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ:
• Καθηγητής και Διευθυντής Έρευνας, Πανεπιστήμιο Saint Joseph, Βηρυτός, Λίβανος
• Επισκέπτης Κλινικός Καθηγητής, Boston University, ΗΠΑ
• Μέλος, Angle Society of Orthodontists, East Component, ΗΠΑ
• Μέλος, Tweed Foundation for Orthodontic Education and Research, ΗΠΑ
• Μέλος, Εκτελεστική Επιτροπή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ορθοδοντικών.

ΠΤΥΧΙΑ:
• Πτυχίο Οδοντιατρικής, Πανεπιστήμιο Saint Joseph, Βηρυτός, Λίβανος
• Μάστερ στην Ορθοδοντική, Catholic University of Louvain, Βέλγιο
• Διδακτορικό Δίπλωμα, Πανεπιστήμιο της Λιέγης, Βέλγιο
• Δίπλωμα Ειδικού στην Γλωσσική Ορθοδοντική, Πανεπιστήμιο Paris VII, Γαλλία
• Δίπλωμα στην Οδοντιατρική Κλινική Έρευνα, Πανεπιστήμιο της Τουλούζης, Γαλλία
• Δίπλωμα 3D απεικόνισης, Πανεπιστήμιο της Τουλούζης, Γαλλία
• Δίπλωμα στην Άπνοια Ύπνου, Πανεπιστήμιο Paris VII, Γαλλία.

NUCERA

Riccardo Nucera
Μέθοδος εξατομικευμένης έμμεσης συγκόλλησης αγκυλίων: Μία πλήρως ψηφιακή διαδικασία.

Η ακριβής τοποθέτηση των αγκυλίων είναι αναγκαία για να επιτύχουμε όλα τα πλεονεκτήματα της τεχνικής ευθέως σύρματος (Straight-Wire). Η ακριβής τοποθέτηση των αγκυλίων οδηγεί σε καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα και συντομεύει το χρόνο θεραπείας. Η ψηφιακή προσέγγιση του έμμεσου τρόπου συγκόλλησης αγκυλίων δίνει τη δυνατότητα στους ορθοδοντικούς να σχεδιάσουν εικονικά την τοποθέτηση των ορθοδοντικών αγκυλίων πάνω σε τρισδιάστατα (3D) εκμαγεία των ασθενών και να κατασκευάσουν νάρθηκες μεταφοράς των αγκυλίων με πρωτότυπες τεχνικές έμμεσης συγκόλλησης.
Ο σκοπός της παρουσίασης είναι να απεικονίσει μία νέα προσέγγιση στη τεχνική ψηφιακής έμμεσης συγκόλλησης και να επεξηγήσει τα πλεονεκτήματα αυτής της διαδικασίας σε σύγκριση με τη συμβατική τεχνική έμμεσης συγκόλλησης. Αυτή η νέα προσέγγιση έχει σχεδιαστεί με στόχο να επιτύχει εξατομικευμένη τοποθέτηση αγκυλίων σύμφωνα με τα ατομικά χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς.
Η προτεινόμενη τεχνική έμμεσης συγκόλλησης απαιτεί τα ακόλουθα βήματα: ψηφιοποίηση των οδοντικών τόξων των ασθενών σε μορφή αρχείου στερεολιθογραφίας (STL), κατάτμηση δοντιών, εικονικό set-up σε ιδανική σύγκλειση, ευθεία εικονική συγκόλληση αγκυλίων στα αναταγμένα οδοντικά τόξα και μεταφορά της συγκεκριμένης σχέσης αγκυλίου-δοντιού στα εικονικά εκμαγεία προ της ανάταξης, σχεδιασμό ναρθήκων μεταφοράς αγκυλίων για έμμεση συγκόλληση, άμεση κατασκευή αυτών των ναρθήκων με τρισδιάστατες τεχνικές και έμμεση συγκόλληση αγκυλίων στα οδοντικά τόξα των ασθενών.
Αυτή η καινούρια προσέγγιση επιτρέπει στον κλινικό να ορίσει τους στόχους της θεραπείας και να οπτικοποιήσει τη τελική σύγκλειση πριν από την έναρξη της. Επιπλέον, εφαρμόζοντας αυτήν τη μέθοδο, η τελική θέση των αγκυλίων σχεδιάζεται με σκοπό να βελτιώσει τη σύγκλειση σύμφωνα με την εξατομικευμένη οδοντική ανατομία και την κατάσταση του περιοδοντίου του κάθε ασθενούς. Αυτή η νέα προσέγγιση και τα πλεονεκτήματά της θα παρουσιαστεί λεπτομερώς με τη βοήθεια κλινικών περιστατικών στα οποία έχει εφαρμοστεί.

Βιογραφικό Σημείωμα
Ο Καθηγητής Riccardo Nucera αποφοίτησε το 1999 από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μεσσίνα. Το 2003 απέκτησε τον Διδακτορικό του Τίτλο (PhD) στη Γενική Οδοντιατρική. Τον Απρίλιο του 2008 απέκτησε δεύτερο Διδακτορικό Τίτλο στο Τμήμα της Ορθοδοντικής και Παιδοδοντίας. Το 2011 απέκτησε το τίτλο Master in Science μετά από τριετή παρακολούθηση του Ορθοδοντικού Προγράμματος του Πανεπιστημίου Chieti-Pescara. Το 2012 έγινε Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Βιο-ιατρικής, Οδοντιατρικής Επιστήμης και Μορφολειτουργικής Απεικόνισης του Πανεπιστημίου της Μεσσίνα. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε έγκυρα ορθοδοντικά περιοδικά και έχει δώσει πολλές ομιλίες σε εθνικά και διεθνή συνέδρια. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην εμβιομηχανική και την ψηφιακή ορθοδοντική και απεικόνιση.

Eliades

Θεόδωρος Ηλιάδης
Συγκόλληση, επιλογή αγκυλίων, μηχανοθεραπεία, αποκόλληση και σταθερή συγκράτηση: μια λίστα παρανοήσεων που κατέληξαν βασικές πρακτικές
Η διάλεξη αναλύει τις επιλεκτικές μηχανικές πτυχές των υλικών στην καθημερινή πράξη με στόχο να παρέχει μια ενημερωμένη και όχι μια εμπειρικά καθοδηγούμενη, και ανυποστήρικτη επιλογή υλικών και τεχνικών, για μια ποικιλία κλινικών σταδίων στα οποία περιλαμβάνονται:
α. Συγκόλληση στην αδαμαντίνη και στα υλικά αποκατάστασης,
β. Επιλογή αγκυλίων και αποτελέσματα στη θεραπεία,
γ. Μέσα πρόσδεσης, όπως ελαστομερείς και μεταλλικές προσδέσεις καθώς και αυτόδετα αγκύλια,
δ. Ακολουθία συρμάτων,
ε. Πρωτόκολλα αποκόλλησης, και
στ. Γνωρίσματα γλωσσικής σταθερής συγκράτησης
Με την εισαγωγή ενός πολύ περιορισμένου κομματιού της επιστήμης των βιοϋλικών, ο συμμετέχων εισάγεται στην ανάλυση των φαινομένων που συμβαδίζουν με την πρόσδεση ενός σύρματος στην υποδοχή ενός αγκυλίου ή της ένθεσης ενός νάρθηκα aligner στο τόξο. Σε αυτό το πλαίσιο, διασαφηνίζονται πολλές παρανοήσεις σχετικά με τη χρήση υλικών και τεχνικών, στα οποία περιλαμβάνονται:
α. Μειωμένες δυνάμεις, εφαρμοζόμενες από νάρθηκες σε σχέση με τη συμβατική θεραπεία,
β. Ο ευνοϊκός ρόλος της αμμοβολής στη συγκόλληση της αδαμαντίνης,
γ. Η συσχέτιση του μήκους διείσδυσης της ρητίνης στην αδαμαντίνη και η αντοχή δεσμού και ο ρόλος των εκκινητών (primers) στη συγκόλληση,
δ. Η ενέργεια του λαμπτήρα πολυμερισμού ως αποφασιστικό κριτήριο για την επιλογή ενός προϊόντος,
ε. Χρήση ορθογώνιων συρμάτων ως προτιμώμενο μηχανοθεραπευτικό σχέδιο επιπέδωσης,
στ. Χρήση τετράγωνων ή ορθογώνιων συρμάτων NiTi για την εφαρμογή στρέψης,
ζ. Μειωμένα επίπεδα δύναμης που εφαρμόζονται σε παθητικούς αυτόδετους μηχανισμούς,
η. Αποκόλληση και διαμόρφωση του προτιμώμενου προτύπου αστοχίας,
θ. Υπόθεση της ακρίβειας της μεθόδου ευθέος σύρματος (straight wire),

ι. Αποκόλληση και δημιουργία αερολύματος με ξενο-οιστρογονικές ιδιότητες, και
ια. Συγκόλληση γλωσσικής σταθερής συγκράτησης στην οδοντιατρική έδρα.

Βιογραφικό σημείωμα
Ο Θεόδωρος Ηλιάδης είναι Καθηγητής και Διευθυντής της Κλινικής Ορθοδοντικής και Παιδοδοντιατρικής, καθώς και Διευθυντής Έρευνας και Προσωρινός Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογίας Στόματος στο Κέντρο Οδοντιατρικής, Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε την Ορθοδοντική ειδικότητά του στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Απέκτησε τίτλο Master από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, Διδακτορικό στην Ιατρική από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και PhD με τον D.C. Watts από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, από όπου και απέκτησε πτυχίο DSc -το πρώτο στην ιστορία ανώτερο Διδακτορικό δίπλωμα που απονέμεται σε ορθοδοντικό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει δημοσιεύσει 230 επιστημονικές μελέτες και 50 κεφάλαια και έχει εκδόσει 12 διδακτικά βιβλία, τα οποία έχουν λάβει 8.500 βιβλιογραφικές αναφορές. Το επόμενο βιβλίο του θα δημοσιευθεί το 2020 (Eliades T, Athanasiou AE. Orthodontic aligner treatment: a review of materials, clinical management and evidence, Thieme). Όντας εκλεγμένος συνεργάτης του Ινστιτούτου Υλικών, Ορυκτών και Μεταλλείων και ο πρώτος οδοντίατρος Μέλος (Fellow) της Βασιλικής Εταιρείας Χημείας και του Ινστιτούτου Φυσικής του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Καθηγητής Ηλιάδης είναι αρχισυντάκτης του J Dent Biomech, αναπλ. αρχισυντάκτης του EJO, του AJODO και του Orthod Progress, ο «2018 Milton Sims» Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, ενώ του προσφέρθηκε η θέση «2020 Noel Martin Visiting Chair» στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Έχει συν-επιβλέψει ή εξετάσει 50 διατριβές σε 11 Πανεπιστήμια από 7 χώρες. Εργασίες από τους φοιτητές του έχουν λάβει το βραβείο Bengt Magnuson της IAPD και 3 βραβεία WJB Houston για ερευνητικές αναρτημένες ανακοινώσεις της EOS.

Athanasiou

Αθανάσιος Ε. Αθανασίου

Ανεπιθύμητες επιδράσεις της ορθοδοντικής θεραπείας στους οδοντικούς και περιοδοντικούς ιστούς – είναι η περίοδος της συγκράτησης αβλαβής; - προβλήματα σχετιζόμενα με τη μη φυσιολογική ανατολή των κυνοδόντων.

Παρόλο που ο κίνδυνος επιπλοκής ή συμβάματος κατά την ορθοδοντική θεραπεία είναι σημαντικά μικρότερος συγκρινόμενος με άλλες πλέον παρεμβατικές ιατρικές και οδοντιατρικές θεραπείες, η σχετική βιβλιογραφία αναφέρεται πλέον πιο συχνά σε ανεπιθύμητες επιδράσεις που σχετίζονται με την χρήση ορθοδοντικών μηχανισμών για την διόρθωση συγκλεισιακών προβλημάτων σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες.
Θα παρουσιαστούν λεπτομερώς (α) οι αλλαγές στην αδαμαντίνη ως αποτέλεσμα της συγκόλλησης, χρήσης και αφαίρεσης των ακινήτων ορθοδοντικών μηχανισμών, (β) η απορρόφηση των ακρορριζίων των ριζών που σχετίζεται με την ορθοδοντική θεραπεία ή είναι άγνωστης αιτιολογίας, (γ) οι βλάβες στους περιοδοντικούς ιστούς κατά την ορθοδοντική μετακίνηση δοντιών ή / και κατά την περίοδο συγκράτησης, και (δ) η καταστροφική επίδραση στις παρακείμενες οδοντικές μονάδες εγκλείστων δοντιών κατά τη φάση της ανατολής τους ή κατά την ορθοδοντική έλξη τους.
Η εισήγηση παρουσιάζει και κατηγοριοποιεί τα προβλήματα στους οδοντικούς και περιοδοντικούς ιστούς που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια ή μετά το τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας, συζητά τη γνωστή ή πιθανολογούμενη αιτιολογία τους, και προτείνει θεραπευτικά πρωτόκολλα για περιορισμό ή αποφυγή τους.

Βιογραφικό σημείωμα
Ο Αθανάσιος Ε. Αθανασίου είναι Εκτελεστικός Κοσμήτορας και Καθηγητής Ορθοδοντικής στο τμήμα Οδοντιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ελλάδα) και ολοκλήρωσε την ορθοδοντική ειδικότητα στο Πανεπιστήμιο Temple στις ΗΠΑ. Έλαβε MSD από το Πανεπιστήμιο Temple και τίτλο διδακτορικού από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει υπάρξει Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ορθοδοντικών, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ορθοδοντικής και της Ελληνικής Ορθοδοντικής Εταιρείας, Κοσμήτορας της Οδοντιατρικής Σχολής και Καθηγητής Ορθοδοντικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κοσμήτορας και Καθηγητής Ορθοδοντικής στο Mohammed Bin Rashid University of Medicine and Health Sciences στο Ντουμπάι, ΗΑΕ, και Συντονιστής της Μεταπτυχιακής Ορθοδοντικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Aarhus, Δανία. Έχει συν-επιβλέψει 64 διδακτορικές διατριβές και διπλωματικές εργασίες Master, έχει δημοσιεύσει πάνω από 190 επιστημονικά άρθρα και κεφάλαια, έχει εκδώσει 3 βιβλία κι έχει κάνει επιστημονικές παρουσιάσεις σε 49 χώρες. Είναι κριτής και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής σε πολλά επιστημονικά περιοδικά. Διετέλεσε εξωτερικός κριτής για διάφορα ιδρύματα όπως τα Arab American University, King Abdulaziz University, Υπουργείο Ανώτερης Εκπαίδευσης των ΗΑΕ, Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, Πανεπιστήμιο της Ιορδανίας, Πανεπιστήμιο του Κουβέιτ και Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ. Είναι επίτιμο μέλος της Βρετανικής Ορθοδοντικής Εταιρείας, της Ορθοδοντικής Εταιρείας Κύπρου, της Αιγυπτιακής Ορθοδοντικής Εταιρείας, της Λιβανέζικης Ορθοδοντικής Εταιρείας, της Ορθοδοντικής Εταιρείας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ορθοδοντικής Εταιρείας της Νότιας Αφρικής. Έχει λάβει τα εξής βραβεία: το Edward Cherkas Memorial Award από το Πανεπιστήμιο Temple, το Zendium Prize από το Πανεπιστήμιο Aarhus, το Louise Ada Jarabak Memorial Award από την Αμερικάνικη Ένωση Ορθοδοντικών και το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ορθοδοντικής. Ο Καθηγητής Αθανασίου διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο ορθοδοντικής στην Αθήνα, Ελλάδα.

Halazonetis

Δημήτριος Ι. Χαλαζωνίτης
Ψηφιακές εμπειρίες

Η ψηφιακή τεχνολογία έχει πλέον εισχωρήσει με κλινικές εφαρμογές στον χώρο της Ορθοδοντικής και αλλάζει τον τρόπο άσκησής της. Η συνεχής παρακολούθηση των εξελίξεων είναι επιβεβλημένη και η εκπαίδευση των νέων ορθοδοντικών πρέπει να περιλαμβάνει ψηφιακές τεχνικές, όπως ενδοστοματική και εξωστοματική σάρωση, σχεδιασμός θεραπείας σε ψηφιακά εκμαγεία και αρχεία υπολογιστικής τομογραφίας, κατασκευή ναρθήκων και άλλων μηχανημάτων με υπολογιστικά προγράμματα σχεδίασης, εκτύπωση ψηφιακών μοντέλων και μηχανημάτων καθώς και κατασκευή χειρουργικών μοντέλων και οδηγών. Η εφαρμογή των τεχνικών αυτών απαιτεί σημαντικό χρόνο εκπαίδευσης σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Δεδομένου ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό των Εργαστηρίων Ορθοδοντικής μπορεί να μην κατέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία, ενώ το κόστος του λογισμικού και των μηχανημάτων είναι υψηλό, η εξοικείωση των φοιτητών είναι μικρή και προοδεύει με αργούς ρυθμούς. Στην παρουσίαση αυτή θα αναφερθούν οι βασικές εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας στην Ορθοδοντική και οι εμπειρίες από την πρακτική χρήση της στο Εργαστήριο Ορθοδοντικής του ΕΚΠΑ. Ιδιαίτερα θα αναλυθούν τα θετικά στοιχεία, αλλά και τα προβλήματα τεχνικών, όπως η ενδοστοματική σάρωση, η χρήση λογισμικού για σχεδιασμό και προσομοίωση ορθοδοντικών μετακινήσεων και χειρουργικών τομών, η τρισδιάστατη εκτύπωση από αρχεία υπολογιστικής τομογραφίας και η εκτύπωση εκμαγείων για κατασκευή διαφανών ναρθήκων. Επί του παρόντος, πολλές από αυτές τις εφαρμογές είναι πολύπλοκες, απαιτούν εις βάθος γνώση και σημαντική επένδυση κλινικού και εργαστηριακού χρόνου. Η αυτοματοποίησή τους θα τις καταστήσει πιο προσιτές, όμως ο ορθοδοντικός θα πρέπει να γνωρίζει τις βασικές αρχές της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί και να την εφαρμόζει με κριτήριο την επιστημονική τεκμηρίωση.

Σύντομο βιογραφικό
Ο Δημήτρης Χαλαζωνίτης είναι Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ορθοδοντικής της Οδοντιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έλαβε την οδοντιατρική εκπαίδευσή του στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1979 - 1984) και την ορθοδοντική του κατάρτιση στο Ορθοδοντικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Tufts, Βοστώνη, ΗΠΑ, όπου έλαβε και το Master of Science. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1994. Από το 1987 ασκεί αποκλειστικά την ορθοδοντική στην Αθήνα. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 60 ερευνητικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι ο συντάκτης του κεφαλομετρικού λογισμικού Viewbox και αναπληρωτής συντάκτης του Am J Orthod Dentofacial Orthop. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την κεφαλομετρία, υπολογιστική τομογραφία, αισθητική του προσώπου και εφαρμογή γεωμετρικών μορφομετρικών μεθόδων στην ανάλυση του κρανιοπροσωπικού συμπλέγματος.

Esenlik

Elçin Esenlik
Ορθοδοντική θεραπεία υποβοηθούμενη από φλοιοτομία: διαφοροδιάγνωση και τεχνικές προσέγγισης.
Η υποβοήθηση της Ορθοδοντικής θεραπείας μέσω φλοιοτομιών είναι ευρέως γνωστή για την επιτάχυνση του ρυθμού της οδοντικής μετακίνησης και αντιστοίχως για τη μείωση της διάρκειας της ορθοδοντικής θεραπείας. Έχουν υπάρξει διάφορες χειρουργικές τεχνικές για την αποφλοίωση του οδοντικού φατνίου συμπεριλαμβανομένων και τεχνικών τοποθέτησης οστικού μοσχεύματος οι οποίες παρουσιάστηκαν από πολλούς κλινικούς στη βιβλιογραφία. Εκτός από την μείωση του χρόνου της θεραπείας, υπάρχουν μερικές ακόμη ενδείξεις για τη διευκόλυνση της ορθοδοντικής θεραπείας μέσω των μεθόδων φλοιοτομίας, όπως η οστική ανάπλαση του φατνίου σε ασθενείς με υπολειμματικές φατνιακές ακρολοφίες, η αποαντιστάθμιση των τομέων σε ασθενείς που θα υποβληθούν σε ορθογναθική χειρουργική, η δυνατότητα θεραπείας άνευ εξαγωγών σε οριακά περιστατικά και η μετακίνηση μερικώς ή ολικώς αγκυλωμένων δοντιών. Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα αυτών των τεχνικών είναι η διεύρυνση των ανατομικών ορίων της οδοντικής μετακίνησης: συγκεκριμένα, η επέκταση του εύρους της μετακίνησης των τομέων. Έχοντας λάβει υπόψη πριν από τη θεραπεία τους παράγοντες κινδύνου και τις πιθανές επιπλοκές, αυτές οι τεχνικές μειώνουν τον κίνδυνο οστικής αποκάλυψης, βελτιώνουν την περιοδοντολογική κατάσταση, και μπορούν να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα της ορθοδοντικής θεραπείας. Η διαφοροδιάγνωση των ασθενών και ο σχεδιασμός χειρουργικών και ορθοδοντικών προσεγγίσεων θεωρούνται αποφασιστικής σημασίας για τον κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Βιογραφικό Σημείωμα
Η Δρ. Elçin Esenlik είναι πρόεδρος του τμήματος Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Μεσογείου, στην Αττάλεια της Τουρκίας. Μετά την απόκτηση του πτυχίου της Οδοντιατρικής το 1997, έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα στην Ορθοδοντική το 2004 από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας και εργαζόταν ιδιωτικά στην Άγκυρα για 3 χρόνια. Εργάστηκε ως διδακτικό προσωπικό πλήρους απασχόλησης στο Πανεπιστήμιο Süleyman Demirel, στην Ισπάρτα, από το 2007 έως και το 2017. Το 2013 έγινε αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Ενεπλάκη ενεργά στη χειρουργική ομάδα Χειλεοϋπερωιοσχιστίας και Ορθογναθικής στην Ισπάρτα. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο τμήμα του Wyss, Πλαστικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Η Δρ. Elçin Esenlik διεξήγαγε πληθώρα κλινικών και πειραματικών ερευνητικών σχεδίων στον χώρο της θεραπείας της χειλεουπερωσχιστίας και λειτουργικής ορθοπεδικής. Είκοσι (20) διδακτορικοί μαθητές και ειδικευόμενοι ορθοδοντικοί αποφοίτησαν υπό την επίβλεψή της. Της ανατέθηκαν πολλοί διοικητικοί ρόλοι στο Πανεπιστήμιο, όπως Αντιπρόεδρος και Συντονιστής της Εκπαίδευσης του Ινστιτούτου Επιστήμης Υγείας και έχει πολλές διεθνείς και εθνικές δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις στο βιογραφικό της. Διοργάνωσε το Διεθνές Συνέδριο Κρανιοπροσωπικών Ανωμαλιών το 2013 και, το ίδιος έτος, διοργάνωσε Σεμινάριο Προεγχειρητικής Ορθοπεδικής για Βρέφη με τον Δρ. Latham και τον Δρ. Spolyar στην Ισπάρτα της Τουρκίας. Επιπλέον συμμετείχε σε τρία (3) NAM σεμινάρια (Δρ. Grayson) στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.
Η ερευνητική δραστηριότητα της Δρ. Elçin Esenlik εστιάζεται στην κρανιοπροσωπική ορθοδοντική συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας χειλεουπερωσχιστιών, βρεφική προεγχειρητική ορθοπεδική, ορθογναθική χειρουργική, διατατική οστεογένεση, λειτουργική ορθοπεδική θεραπεία, ορθοπεδική θεραπεία βασισμένη σε σκελετική στήριξη και ζητήματα σχετιζόμενα με επιταχυνόμενη ορθοδοντική οδοντική μετακίνηση.

Angelopoulos
Χρίστος Αγγελόπουλος
Η προηγμένη διαγνωστική απεικόνιση συναντά την Ορθοδοντική
Οι σύγχρονες απεικονιστικές τεχνικές έφεραν, κατά κοινή ομολογία, επανάσταση στην Οδοντιατρική. Πολύ δε περισσότερο στην Ορθοδοντική όπου η απεικόνιση δεν έχει μόνον διαγνωστική συνδρομή αλλά αποτελεί και εργαλείο μελέτης και ανάλυσης του κάθε περιστατικού. Αυτό έγινε φανερό πριν μερικά χρόνια με την είσοδο της υπολογιστικής τομογραφίας κωνικής δέσμης (cone-beam CT). Με τη χρήση αυτού του εργαλείου μπορούσαν οι ορθοδοντικοί για πρώτη φορά να δουν και να αξιολογήσουν τρισδιάστατα τις πολύπλοκες ανατομικές δομές του προσώπου, τα έγκλειστα δόντια αλλά και να κάνουν κεφαλομετρική ανάλυση.
Άλλη διαγνωστική τεχνική που έχει πολλά να προσφέρει στην Ορθοδοντική είναι και ο μαγνητικός συντονισμός (μαγνητική τομογραφία-MRI). Ο μαγνητικός συντονισμός είναι το μοναδικό διαγνωστικό εργαλείο που μπορεί να απεικονίσει και τα μαλακά μόρια μαζί με τους σκληρούς ιστούς κάτι που είναι ιδιαίτερα πολύτιμο στην αξιολόγηση της ΚΦΓΔ.
Τέλος τα ανατομικά βιομοντέλα (εκτυπωμένα προπλάσματα) γνάθων, κρανίου κ.λπ. προσφέρουν επίσης σημαντικές διαγνωστικές πληροφορίες στον ορθοδοντικό ιδιαίτερα για τις ασυμμετρίες προσώπου καθώς και άλλες σκελετικές ανωμαλίες.
Στην παρουσίαση αυτή θα αναλύσουμε τη χρησιμότητα και τις εφαρμογές όλων των σύγχρονων απεικονιστικών τεχνικών στην Ορθοδοντική. Επίσης, θα συζητήσουμε το ενδεχόμενο ρίσκο της ακτινοβολίας στους ασθενείς και ιδιαίτερα στα παιδιά.

Βιογραφικό σημείωμα
Ο κ. Χρίστος Αγγελόπουλος είναι απόφοιτος της Οδοντιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εξειδικεύτηκε επί τριετία στην Γναθοπροσωπική Ακτινολογία/Ακτινοδιαγνωστική στο University of Missouri – Kansas City, απ' όπου και απέκτησε τον τίτλο ειδικότητας της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Ακτινολογίας καθώς και τον τίτλο του Master of Science. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο εργαστήριο της Χειρουργικής και Εμφυτευματολογίας Στόματος της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, με αντικείμενο την Υπολογιστική Τομογραφία Κωνικής Δέσμης (CBCT).
Επίσης είναι διπλωματούχος του Αμερικάνικου Συμβουλίου Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Ακτινολογίας.
Ο κ. Αγγελόπουλος υπηρέτησε ως ΔΕΠ στο University of Missouri – Kansas City (Επίκουρος Καθηγητής) και στο Columbia University (Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Γναθοπροσωπικής Ακτινολογίας-Ακτινοδιαγνωστικής της Οδοντιατρικής Σχολής). Τώρα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εργαστήριο της Οδοντοφατνιακής Χειρουργικής, Εμφυτευματολογίας, Ακτινολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, και υπεύθυνος Γναθοπροσωπικής Ακτινολογίας/Ακτινοδιαγνωστικής.
Ο κ. Αγγελόπουλος υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Γναθοπροσωπικής Ακτινολογίας το 2014-2015 καθώς και ως Σύμβουλος στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Αμερικανικής Ακαδημίας Γναθοπροσωπικής Ακτινολογίας για 8 συνεχόμενα έτη (2008-2016).
Τέλος υπηρέτησε ως αναπληρωτής εκδότης του περιοδικού «Oral Medicine, Oral Surgery, Oral Pathology, Oral Radiology, and Endodontics» (2010-2016). Έχει δημοσιεύσει πλέον των 40 επιστημονικών εργασιών κι έχει παρουσιάσει πολλές επιστημονικές ομιλίες σε συνέδρια, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό σε διάφορα ακτινολογικά θέματα.

Papadopoulou

Αλεξάνδρα Κ. Παπαδοπούλου
Στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, ποιός είναι ο ρόλος της ορθοδοντικής θεραπείας με διαφανείς νάρθηκες; Τεκμηρίωση και παρερμηνείες.

Πρόσφατες εξελίξεις στην Ορθοδοντική εστιάζουν στην ανάπτυξη τρισδιάστατων (3D) ψηφιακών μεθόδων οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ακριβή διάγνωση και κατασκευή εξατομικευμένων ορθοδοντικών συσκευών μέσω των οποίων μπορούν να αντιμετωπιστούν τόσο προβλέψιμα όσο και ύψιστης δυσκολίας ορθοδοντικά περιστατικά. Η αντίληψη για την αισθητική του κάθε ασθενή και η αύξηση του ποσοστού των ενήλικων ατόμων που αναζητούν ορθοδοντική θεραπεία, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη σχεδιασμού και κατασκευής αόρατων και αποτελεσματικών ορθοδοντικών συσκευών. Η εταιρεία Invisalign™ υπήρξε πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα και αρχικά το σύστημα σχεδιάστηκε ώστε να προσελκύσει κυρίως ενήλικες ασθενείς. Έπειτα από την πρώτη κυκλοφορία αυτής της πρωτότυπης μεθόδου διευθέτησης ορθοδοντικών ανωμαλιών με διαδοχικούς διαφανείς νάρθηκες, η Invisalign™ προχώρησε σε επιπλέον βελτιώσεις της μεθόδου όπως τη χρήση ρητινωδών συνδέσμων ακριβείας και τροποποιήσεις στις ιδιότητες κατασκευής των ναρθήκων ώστε να επιτύχουν καλύτερο αποτέλεσμα και συνεπώς να επεκτείνουν την εφαρμογή τους σε πιο περίπλοκα περιστατικά. Ο τερματισμός του διπλώματος ευρεσιτεχνίας της Invisalign™ είχε ως αποτέλεσμα την εισαγωγή και άλλων επιλογών διάφανων ναρθήκων στην αγορά, που αναπτύχθηκαν από εταιρείες που εξειδικεύονται στα οδοντιατρικά υλικά και την ψηφιακή τεχνολογία. Στην παρούσα παρουσίαση, αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών σχετικά με την αποτελεσματικότητα, αποδοτικότητα και τη βιοσυμβατότητα της χρήσης διαδοχικών διάφανων ναρθήκων στη θεραπεία διαφόρων ορθοδοντικών ανωμαλιών θα παρουσιαστούν και θα συνδυαστούν με κλινικές περιπτώσεις.

Βιογραφικό Σημείωμα
Η Δρ. Αλεξάνδρα Κ. Παπαδοπούλου είναι Senior Lecturer στο τμήμα Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ στην Αυστραλία. Η Δρ. Αλεξάνδρα Κ. Παπαδοπούλου έλαβε το τίτλο της Ορθοδοντικής Ειδικότητας καθώς και το Διδακτορικό της Δίπλωμα από την Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου μεταξύ άλλων εξειδικεύτηκε στη Στοματική Χειρουργική, Εμφυτευματολογία και Στοματογναθική Ακτινολογία. Επιπλέον αποπεράτωσε διετή υποτροφία στο τμήμα Ιστολογίας και Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η Δρ. Παπαδοπούλου έχει επιβλέψει στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ περισσότερα από 20 Διδακτορικά Κλινικής Οδοντιατρικής (DClinDent), Ορθοδοντικές Διατριβές και εργασίες Higher Research Degree (Masters in Philosophy and PhD). Η Δρ. Παπαδοπούλου έχει δημοσιεύσει πολλές ερευνητικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και ανήκει στην κριτική επιτροπή των πιο έγκυρων ορθοδοντικών περιοδικών. Έχει λάβει το Διεθνές Βραβείο Έρευνας Ναρθήκων για το έτος 2015 από την εταιρεία Align Technology. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην αποτελεσματικότητα της στοματοπροσωπικής ορθοπεδικής θεραπείας, στις επικουρικές μεθόδους επιτάχυνσης της ορθοδοντικής θεραπείας, στις συσκευές σκελετικής στήριξης, στη φλεγμονώδη απορρόφηση της ρίζας οφειλόμενη σε ορθοδοντική θεραπεία, στη βιολογία της ορθοδοντικής μετακίνησης, στην αποφρακτική άπνοια ύπνου και σε αλλαγές στην αναπνευστική οδό συσχετιζόμενες με ορθοδοντική θεραπεία.

Kaklamanos

Ελευθέριος Γ. Κακλαμάνος
Πώς γίνεται η συγκράτηση; Σε τι βοηθά; Στρατηγικές με επίκεντρο τον ασθενή

Μετά από ενεργή ορθοδοντική θεραπεία, τα δόντια δείχνουν την τάση να επιστρέψουν στην αρχική τους θέση. Έτσι, η συγκράτηση αποτελεί μια θεμελιώδη φάση μεταξύ των ορθοδοντικών διαδικασιών για σχεδόν κάθε ασθενή. Αλλά πώς γίνεται η συγκράτηση; Αυτό είναι το ερώτημα των εκατομμυρίων δολαρίων στην ορθοδοντική.
Σε αυτήν τη σύντομη ανασκόπηση θα διερευνηθούν οι σύγχρονες τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με τη συγκράτηση και θα συζητηθούν οι παράμετροι με βάση τον ασθενή που συμβάλλουν σε επιτυχείς στρατηγικές συγκράτησης.

Στόχοι & Εκπαιδευτικά Αποτελέσματα

Στόχοι: Αυτή η διάλεξη θα παρέχει μια σύγχρονη επισκόπηση των τεκμηριωμένων πληροφοριών σχετικά με τη συγκράτηση και θα συζητήσει τις στρατηγικές που βασίζονται στον ασθενή και συμβάλλουν στην επιτυχή της διαχείριση μετά τη θεραπεία.
Εκπαιδευτικά αποτελέσματα: Αυτή η παρουσίαση θα υπογραμμίσει τη συνάφεια του συνδυασμού τεκμηριωμένων στοιχείων υψηλής ποιότητας και στρατηγικών με επίκεντρο τον ασθενή στην καθημερινή κλινική πράξη.

Βιογραφικό σημείωμα
Ο Ελευθέριος Κακλαμάνος αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου αργότερα ανέλαβε την ορθοδοντική του κατάρτιση και απέκτησε πτυχίο Master of Science. Διαθέτει επίσης Master of Arts στην υγειονομική διαχείριση και πιστοποιητικό στην προληπτική οδοντιατρική. Η διδακτορική του διατριβή διεξήχθη στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα την ανάπτυξη των κονδύλων της κάτω γνάθου.
Σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοδοντικής στο Mohammed Bin Rashid University of Medicine and Health Sciences στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου συμμετέχει ενεργά σε όλες τις πτυχές της μεταπτυχιακής ορθοδοντικής εκπαίδευσης. Είναι επίσης ο αρχισυντάκτης της «Ελληνικής Ορθοδοντικής Επιθεώρησης», επίσημης έκδοσης της Ορθοδοντικής Εταιρείας Ελλάδος.
Τα σημερινά ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τις πτυχές της ανωμαλίας σύγκλεισης αναφερόμενες από τον ίδιο τον ασθενή και τη διαχείριση τους, την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των διαφόρων μορφών ορθοδοντικής θεραπείας, καθώς και τις επιδράσεις των φαρμάκων και των διαφόρων φυσιολογικών ή παθολογικών συνθηκών στην απόκριση στην ορθοδοντική δύναμη.
Ο Δρ. Κακλαμάνος έχει δημοσιεύσει διάφορα επιστημονικά άρθρα από διαφορετικούς κλάδους και έχει δώσει πολυάριθμες ομιλίες σε εθνικά και διεθνή συνέδρια.

Kanavakis

Γεώργιος Καναβάκης
Ελκυστικότητα προσώπου – Πέρα από τα δόντια. Ξεπερνώντας τους κανόνες.

Η αισθητική του προσώπου και του χαμόγελου είναι οι κύριοι λόγοι που οδηγούν τους ασθενείς όλων των ηλικιών να αναζητούν ορθοδοντική θεραπεία. Τα νέα πρότυπα στο σχεδιασμό ορθοδοντικής θεραπείας εστιάζουν στην εμφάνιση του προσώπου και του χαμόγελου όπως επίσης και στη συνολική αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των ασθενών. Ωστόσο, η αισθητική του προσώπου και η μορφολογία των μαλακών ιστών αξιολογούνται βάσει παλιών προτύπων δίχως να λαμβάνεται υπόψη η προσωπική άποψη των ασθενών.
Αυτή η παρουσίαση θα εστιάσει σε παράγοντες που επηρεάζουν την προσωπική αντίληψη για την εμφάνιση του προσώπου και του χαμόγελου. Πώς επηρεάζουν την γνώμη μας τα αντικειμενικά στοιχεία και σε ποιο βαθμό η προσωπικότητα και η αυτοπεποίθηση επιδρούν στην αντίληψή μας; Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά του προσώπου που έχουν την πιο σημαντική επιρροή στην αυτοαντίληψη της ελκυστικότητας; Αναλύοντας τα ανωτέρω, ο συνολικός ρόλος του ορθοδοντικού στη σύγχρονη εποχή θα αναθεωρηθεί και θα συζητηθεί η κοινωνική επίδραση του επαγγέλματός μας.

Διδακτικοί Στόχοι:
1. Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη διάλεξη θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν την επίδραση των φυσικών και ψυχολογικών παραγόντων που επηρεάζουν την αυτοαντίληψη για την εμφάνιση του προσώπου και του χαμόγελου.
2. Να αξιολογούν τις διαφορές μεταξύ των φύλων, στην αυτοαντίληψη της ελκυστικότητας του προσώπου και του χαμόγελου.
3. Να αναθεωρήσουν και να επαναπροσδιορίσουν την επίδραση της ορθοδοντικής στη ζωή των ασθενών μέσα στη σύγχρονη κοινωνία.

Βιογραφικό Σημείωμα
Ο Γεώργιος Καναβάκης είναι Επιμελητής στο Τμήμα Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου της Βασιλείας στην Ελβετία και Επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ορθοδοντικής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Tufts της Βοστώνης. Είναι διπλωματούχος του American Board of Orthodontists.
Ο Γεώργιος Καναβάκης αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Απέκτησε Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών στις Διαταραχές της Κροταφογναθικής Διάρθρωσης και του Στοματοπροσωπικού Πόνου, Master of Science, και μεταπτυχιακό πιστοποιητικό στην Ορθοδοντική και την Οδοντοπροσωπική Ορθοπεδική από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Tufts της Βοστώνης.
Ο Δρ. Καναβάκης έχει δημοσιεύσει πάνω από 20 άρθρα σε έγκυρα Ορθοδοντικά Επιστημονικά περιοδικά, έχει συμμετάσχει στη συγγραφή 2 κεφαλαίων σε βιβλία Ορθοδοντικής και είναι κριτής σε πολλές δημοσιεύσεις ορθοδοντικής. Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στους παράγοντες που επηρεάζουν την αντίληψη της εμφάνισης του προσώπου, στην τρισδιάστατη ανάλυση του προσώπου, στις τρισδιάστατες απεικονίσεις, όπως επίσης και στη χρήση σκελετικής στήριξης στην κλινική ορθοδοντική πράξη.

Papageorgiou

Σπυρίδων Ν. Παπαγεωργίου
Βελτιστοποίηση της ορθοδοντικής θεραπείας με ακίνητες συσκευές με στόχο καλύτερα αποτελέσματα και μειωμένη διάρκεια
Οι ακίνητοι μηχανισμοί έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ορθοδοντικής θεραπείας, καθώς επιτρέπουν τον πλήρη έλεγχο της μετακίνησης των δοντιών σε όλες τις διαστάσεις. Εμείς, ως ορθοδοντικοί, προσπαθούμε καθημερινά να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα όσον αφορά τη σύγκλειση, ώστε να υποστηρίζεται μια αρμονία μεταξύ λειτουργίας, αισθητικής και σταθερότητας. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η παρατεταμένη διάρκεια της θεραπείας με ακίνητους μηχανισμούς συνδέεται με διάφορα πιθανά ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως απώλεια περιοδοντικής στήριξης, λευκές κηλίδες, απορρόφηση ρίζας και αποχρωματισμός των δοντιών. Ως εκ τούτου, ο ορθοδοντικός πρέπει να προσπαθεί με ρεαλιστικό τρόπο να συμβιβάσει το αποτέλεσμα και τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του ασθενούς. Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα ή τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας, συμπεριλαμβανομένων του τύπου των ορθοδοντικών μηχανισμών, των διαδικασιών συγκόλλησης, της ενίσχυσης της ορθοδοντικής στήριξης, των φυσικών / χειρουργικών / φαρμακολογικών επιπρόσθετων διαδικασιών και της συμμόρφωσης των ασθενών. Σκοπός της παρούσας διάλεξης είναι να παράσχει έναν επικαιροποιημένο κι επιστημονικά τεκμηριωμένο οδηγό στην κλινική σημασία αυτών των παραγόντων, ώστε η θεραπεία με ακίνητους μηχανισμούς να βελτιωθεί όσον αφορά σε καλύτερα συγκλεισιακά αποτελέσματα και σε μειωμένη διάρκεια της θεραπείας.

Βιογραφικό σημείωμα
Ο Δρ. Παπαγεωργίου είναι Επιμελητής στην Κλινική Ορθοδοντικής και Παιδοδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε την ορθοδοντική ειδικότητα στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, όπου και του απονεμήθηκε διδακτορικό δίπλωμα ”Summa Cum Laude”. Έχει κάνει πολλές προσκεκλημένες διαλέξεις ή εργαστήρια σε διεθνή συνέδρια, ενώ έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πάνω από 10 κεφάλαια βιβλίων. Η έρευνά του έχει λάβει πάνω από 1600 βιβλιογραφικές αναφορές, έχει Hirsch-index 22, έχει διατελέσει κριτής σε πάνω από 30 περιοδικά και είναι στη συντακτική ομάδα 6 περιοδικών. Έχει λάβει πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένων βραβείων από την Αμερικάνικη Ένωση Ορθοδοντικών (Βραβείο David L. Turpin το 2012 και Βραβείο Helen E. Dewel το 2018), τη Βρετανική Ορθοδοντική Εταιρεία (Βραβείο Chapman το 2018), την Ευρωπαϊκή Ορθοδοντική Εταιρεία (W.J.B. Houston Memorial Award το 2017), την Ορθοδοντική Εταιρεία Ελλάδος (Βραβείο καλύτερου άρθρου το 2015) και την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (Βραβείο καλύτερης έρευνας το 2010). Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν βελτιστοποιημένη μηχανοθεραπεία, συγκριτική αποτελεσματικότητα / αποδοτικότητα στην ορθοδοντική, μεθοδολογικές πτυχές κλινικών δοκιμών και πηγές μεροληψίας στην κλινική έρευνα.

 

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Θεραπευτικές προσεγγίσεις των οδοντικών και σκελετικών προβλημάτων Τάξης ΙΙ σε νεαρούς και ενήλικες ασθενείς

Συντονιστής: Μ. Α. Παπαδόπουλος, Καθηγητής και Διευθυντής
Συμμετέχοντες: Ο.-Ε. Κολοκυθά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Α. Χατζηγιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια
Μεταπτυχιακοί Φοιτητές του Εργ. Ορθοδοντικής:
Θωμάς Γεωργιάδης, Βασίλειος Δόντσος, Βασίλειος Ευαγγελίδης, Δημήτρης Κατσάνος, Γιώργος Κουβέλης, Αικατερίνη Παπαδημητρίου

 

Οι ορθοδοντικές ανωμαλίες Τάξης ΙΙ αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό των ορθοδοντικών περιστατικών που συναντώνται στην κλινική πράξη. Σε γενικές γραμμές, η θεραπεία της Τάξης ΙΙ μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μια ή δυο φάσεις, ανάλογα με την χρονολογική, οδοντική και σκελετική ηλικία του ασθενή, καθώς και τους στόχους της θεραπείας. Στη θεραπεία δυο φάσεων οι συσκευές άπω μετακίνησης των άνω πρώτων μονίμων γομφίων ή πρόσθιας μετατόπισης της κάτω γνάθου μπορούν να εφαρμοσθούν αρχικά για τη διόρθωση της οδοντικής και σκελετικής ανωμαλίας και την απόδοση Τάξης Ι στους γομφίους και τους κυνόδοντες. Η τελική διευθέτηση της σύγκλεισης στην πλειονότητα των περιπτώσεων γίνεται με την τοποθέτηση αγκυλίων στο άνω και κάτω τόξο μετά την Α΄ φάση της θεραπείας. Το αποτέλεσμα της εφαρμογής ορθοδοντικών/ορθοπεδικών δυνάμεων σε αναπτυσσόμενους ασθενείς με μια ή και δυο φάσεις θεραπείας είναι μια επακόλουθη αλλαγή στις συγκλεισιακές σχέσεις των δυο γνάθων. Ασθενείς στη μετεφηβική περίοδο ή ενήλικες ασθενείς μπορούν να ωφεληθούν επίσης από την ορθοδοντική θεραπεία με τη διαφορετικό τρόπο και στόχο θεραπείας. Ο σκοπός αυτού του στρογγυλού τραπεζιού είναι η ανάλυση των θεραπευτικών επιλογών των περιστατικών Τάξης ΙΙ στον μικτό και μόνιμο φραγμό με την παρουσίαση μιας σειράς κλινικών περιστατικών που θεραπεύτηκαν στη Μεταπτυχιακή Κλινική του Εργαστηρίου Ορθοδοντικής του Τμήματος Οδοντιατρικής του Α.Π.Θ. Πιο συγκεκριμένα, τους Μεταπτυχιακούς Φοιτητές Ορθοδοντικής θα παρουσιασθούν ασθενείς που έχουν θεραπευτεί με συσκευές Headgear, Class I, Activator, Twin-Block, SOS Activator, Jusper-Jumper ή Herbst appliance, καθώς και ασθενείς με εξαγωγές και ορθογναθική χειρουργική.

Papadopoulos

Μόσχος Α. Παπαδόπουλος
Ο κ. Μ. Α. Παπαδόπουλος είναι Καθηγητής και Διευθυντής στο Εργαστήριο Ορθοδοντικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Επίτιμος Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού "Ελληνική Ορθοδοντική Επιθεώρηση". Διετέλεσε Πρόεδρος της Βαλκανικής Εταιρείας Ειδικών Ορθοδοντικών, Πρόεδρος της Ορθοδοντικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, Βοηθός Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού "World Journal of Orthodontics" και Αναπληρωτής Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού "Στόμα". Επίσης διετέλεσε ή διατελεί Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής σε 19 και κριτής σε 44 ορθοδοντικά, οδοντιατρικά και ιατρικά επιστημονικά περιοδικά και είναι μέλος σε περισσότερες από 22 ελληνικές και ξένες επιστημονικές εταιρείες και επαγγελματικές οργανώσεις.
Ο κ. Μ. Α. Παπαδόπουλος έχει λάβει πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το "Joseph E. Johnson Clinical Award” και το "David L. Turpin Award for Evidence-Based Research” από την Αμερικανική Εταιρεία Ορθοδοντικών και το “Regional Award of Merit” από την World Federation of Orthodontists (WFO).
Τα κύρια ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν τα αντικείμενα της "ορθοδοντικής θεραπείας σε ασθενείς χωρίς συνεργασία", της "χρήσης των μίνι-εμφυτευμάτων στην ορθοδοντική" και της "ορθοδοντικής βασισμένης στην τεκμηρίωση".
Το συγγραφικό έργο του κ. Μ. Α. Παπαδόπουλου είναι πλούσιο και περιλαμβάνει τα βιβλία "Orthodontic treatment for the Class II non-compliant patient: Current principles and techniques", "Skeletal anchorage in orthodontic treatment of Class II malocclusion", και "Χειλεο-γναθο-υπερωιοσχιστίες: Διάγνωση και θεραπευτική αντιμετωπιση", περισσότερα από 200 επιστημονικά άρθρα δημοσιευμένα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, καθώς και κεφάλαια βιβλίων. Τέλος ο κ. Μ. Α. Παπαδόπουλος έχει πραγματοποιήσει πάνω από 350 διαλέξεις, σεμινάρια και ανακοινώσεις σε όλο τον κόσμο.

Kolokytha

Όλγα-Ελπίς Κολοκυθά
Η Όλγα-Ελπίς Κολοκυθά είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ορθοδοντικής του Τμήματος Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1991 και στην συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ορθοδοντική στο Πανεπιστήμιο Temple της Φιλαδέλφειας στις ΗΠΑ, απ’ όπου απέκτησε Πτυχίο Ειδίκευσης στην Ορθοδοντική και Τίτλο Σπουδών Master of Science in Dentistry το 1995. Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 2002
Διατελεί μέλος της Συντακτικής Επιτροπής τεσσάρων επιστημονικών περιοδικών και είναι επιστημονικός κριτής δέκα έγκριτων επιστημονικών περιοδικών.
Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ορθοδοντικής Εταιρείας της Ελλάδος και της Ορθοδοντικής Εταιρείας της Βορείου Ελλάδος. Διετέλεσε εκλεγμένη εκπρόσωπος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στην Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.
Έχει συγγράψει Ερευνητική Μονογραφία με τίτλο Ταχεία Διεύρυνση της Υπερώας. Μεταβολές στις διαστάσεις των οδοντικών τόξων μετά από ορθοδοντική θεραπεία με ταχεία διεύρυνση της υπερώας και ακίνητες ορθοδοντικές συσκευές.
Έχει δημοσιεύσει 45 επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Το συγγραφικό της έργο έχει τύχει τουλάχιστον 400 βιβλιογραφικών αναφορών από άλλους συγγραφείς. Η Όλγα-Ελπίς Κολοκυθά έχει πραγματοποιήσει πολλές διαλέξεις και ανακοινώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το ερευνητικό της έργο περιλαμβάνει μελέτες σχετικές με την πλάγια κεφαλομετρική ακτινογραφία, τα χαρακτηριστικά των οδοντικών τόξων με τη χρήση εκμαγείων μελέτης, την επιδημιολογία των συγκλεισιακών προβλημάτων, τις κεφαλομετρικές ακτινογραφικές μεθόδους πρόβλεψης του θεραπευτικού αποτελέσματος στην ορθογναθική χειρουργική, την υπερευαισθία στο νικέλιο στους ορθοδοντικούς ασθενείς, την ταχεία διεύρυνσης της υπερώας και την αισθητική σε ασθενείς με χειλεο-σχιστία.
Διατηρεί από το 1995 ιδιωτικό ορθοδοντικό ιατρείο στην Θεσσαλονίκη.

Chatzigianni

Αθηνά Χατζηγιάννη
Η Δρ. Αθηνά Χατζηγιάννη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια και Συντονίστρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ορθοδοντικής στο Εργαστήριο Ορθοδοντικής της Οδοντιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Στο παρελθόν, υπήρξε ερευνητική συνεργάτης του Πανεπιστημίου Nijmegen στην Ολλανδία, ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές σπουδές και την Ειδικότητα στην Ορθοδοντική στο Παν/μιο Αθηνών και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Παν/μιο της Βόννης στη Γερμανία. Το 2016 μετεκπαιδεύτηκε στις κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες στο Hansjörg Wyss Department of Plastic Surgery στη Νέα Υόρκη. Έχει λάβει πολλές διακρίσεις, όπως Βραβείο από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης ως «πρώτη τη τάξει αριστεύσασα» κατά την αποφοίτησή της από την Οδοντιατρική Σχολή (2002), το WJ Houston Poster Award νέων ερευνητών (2009), Υποτροφία Αριστείας Μεταδιδακτορικών Ερευνητών (2012), το 2ο βραβείο επιτοίχιας ανακοίνωσης στο Μεσογειακό Συνέδριο Ορθοδοντικής (2016) και άλλες. Το 2019 διακρίθηκε ερευνητική της πρόταση από το πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης. Διατελεί Γενική Γραμματέας της Ορθοδοντικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (Ο.Ε.Β.Ε.) και της Βαλκανικής Εταιρείας Ειδικών Ορθοδοντικών (B.E.E.O.). Στα ενδιαφέροντά της περιλαμβάνονται οι κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες, η μορφομετρία, η τρισδιάστατη απεικόνιση, η σκελετική στήριξη και οι βιοδείκτες.

 

ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΗ ΟΜΙΛΙΑ

MESSAOUDI

Yassine Messaoudi
Τρισδιάστατη εξατομικευμένη διαχείριση εγκλείστων και αγκυλωμένων δοντιών: διευρύνοντας τα όρια!
Η αντιμετώπιση εγκλείστων και αγκυλωμένων δοντιών είναι ίσως από τις πιο μεγάλες προκλήσεις για τους ορθοδοντικούς. Μέσω της μελέτης κλινικών περιστατικών, από τα πιο απλά έως τα πιο πολύπλοκα, θα δούμε πως η τρισδιάστατη απεικόνιση διευρύνει τους ορίζοντες και επιτρέπει την ανάδυση πολλών κλινικών εφαρμογών. Σε αυτή την παρουσίαση θα συζητηθούν η τρισδιάστατη χειρουργική και ορθοδοντική, η εξατομικευμένη διάγνωση και το σχέδιο θεραπείας, η παρειακή προσέγγιση υπερώια εγκλείστων κυνοδόντων, η μικροεπεμβατική και καθοδηγούμενη χειρουργική, καθώς και αποτελεσματικές ορθοδοντικές μέθοδοι εμβιομηχανικής (συγκόλληση, έλξη κ.λπ.)

dentalcom logo

Η ομιλία του Dr. Bennett πραγματοποιείται με ευγενική χορηγία της DENTALCOM - Γ. Παπάζογλου Α.Ε.

Βιογραφικό Σημείωμα
Ο Δρ. Messaoudi έχει παρουσιάσει Επιστημονικές Ανακοινώσεις τόσο στη Γαλλία όσο και διεθνώς και έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία για ελεύθερες ανακοινώσεις και για επιτοίχιες παρουσιάσεις (E-posters).
Το 2012 κέρδισε το European Federation Award για τον καλύτερο ομιλητή στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Ομιλητών στο Μονακό. Είναι μέλος της World Federation of Orthodontists (WFO), της Γαλλικής Εταιρίας Οδοντοπροσωπικής Ορθοπαιδικής (SFODF) και της Διεθνούς Ένωσης Ορθοδοντικών Ομιλούντων τη Γαλλική Γλώσσα (AIOF).
Τα αντικείμενα του ενδιαφέροντός του είναι η ορθοδοντική ενηλίκων, η ορθογναθική χειρουργική, τα έγκλειστα δόντια και οι συγγενείς και επίκτητες κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες.

• Οδοντίατρος, Ειδικός Ορθοδοντικός
• Πρώην Επίκουρος Καθηγητής – Πανεπιστήμιο της Λυών 1- Γαλλία
• Πιστοποιητικό Ειδικών Κλινικών Σπουδών στην Ορθοδοντική – CECSMO
• Πιστοποιητικό Ανώτερων Σπουδών στην Οδοντιατρική - AEA
• Πρώην ειδικευόμενος σε νοσοκομεία της Λυών, Γαλλία
• Μεταπτυχιακός Τίτλος Σπουδών (Master) στη Βιολογία και Ιατρικές Επιστήμες
• Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ογκολογία Κεφαλής και Τραχήλου
• Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό στην Εμφυτευματολογία
• Βραβείο της European Federation of Orthodontics

 

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Σκοπός
Ο σκοπός αυτής της έρευνας ήταν να εξετάσει τον συσχετισμό της απορρόφησης του ακρορριζίου των κεντρικών και πλάγιων τομέων της άνω γνάθου λόγω της έκτοπης θέσης των κυνοδόντων με τη χρήση του αξονικού τομογράφου προσώπου
Υλικό και Μέθοδος
61 ασθενείς που παρουσίαζαν ετερόπλευρη η αμφοτερόπλευρη έκτοπη θέση κυνόδοντα και εγκλεισμό του, εξετάστηκαν με την μέθοδο της αξονικής τομογραφίας προσώπου.
Κανείς ασθενής δεν είχε υποβληθεί σε ορθοδοντική θεραπεία κατά το παρελθόν. Εξετάστηκαν 11 διαφορετικοί παράμετροι περιλαμβάνοντας την κατεύθυνση του έγκλειστου κυνόδοντα, το ύψος του από το ακρορρίζιο του πλάγιου τομέα, την απόσταση του από την μέση υπερώια ραφή, την ύπαρξη και το μέγεθος οδοντικής κύστης του έκτοπου δοντιού, την διάγνωση και αξιολόγηση της απορρόφησης του ακρορριζίου των γειτονικών δοντιών, συνύπαρξη με ενδεχόμενη συγγενή έλλειψη η αγκύλωση δοντιών καθώς και την γωνία που σχηματίζει ο έκτοπος κυνόδοντας σε σχέση με τον κατακόρυφο άξονα του πλαγίου και κεντρικού τομέα της όμορης πλευράς.
Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων έγινε με την στατιστική λογιστική ανάλυση παλινδρόμησης (Logistic regression statistical analysis)
Αποτελέσματα
Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός μεταξύ του αριστερού έκτοπου κυνόδοντα με υπερωιο-παρειακή κατεύθυνση και της ηλικίας του ασθενούς. Απορρόφηση του ακρορριζίου του δεξιού πλάγιου τομέα διαπιστώθηκε σε 13.3% των περιπτώσεων ενώ του αριστερού μόνο σε ποσοστό 6.45%
Υπάρχει συσχετισμός ηλικίας και ακρορριζικής απορρόφησης όπως επίσης και γωνίας του έκτοπου κυνόδοντα και του κατακόρυφου άξονα των τομέων.

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Οι συσκευές διατήρησης χώρου χρησιμοποιούνται ως προληπτική ορθοδοντική θεραπεία μετά από πρόωρη απώλεια νεογιλών γομφίων προκειμένου να διατηρηθεί συνολικά το μήκος του οδοντικού τόξου μέχρι την ανατολή των μόνιμων διάδοχων δοντιών.
2. ΣΚΟΠΟΣ
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η παρουσίαση της αιτιολογίας και των συνεπειών της πρόωρης απώλειας των νεογιλών δοντιών και του συνόλου των μηχανημάτων διατήρησης χώρου.
Οι αιτίες της πρόωρης απώλειας νεογιλών δοντιών καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της παθολογίας. Την πρώτη θέση έχουν οι οδοντικής αιτιολογίας νόσοι και ανωμαλίες. Κύριος εκπρόσωπος είναι η τερηδόνα και το οδοντικό τραύμα και ακολουθούν η έκτοπη ανατολή, η περιοδοντική νόσος, οδοντικές δυσπλασίες και υποπλασίες καθώς και οι μη επιτυχημένες ή κακότεχνες προηγηθείσες οδοντιατρικές θεραπείες.
3. ΜΕΘΟΔΟΣ
Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες λαμβάνουν υπόψη τη διάγνωση, τη θεραπεία και τα εργαστήρια. Ο ψηφιακός κόσμος μπορεί να βοηθήσει τον οδοντίατρο στη διάγνωση και τη θεραπεία: διάγνωση μέσω της απόκτησης ακτινογραφικών εικόνων (CBCT) ή σαρωτών που επιτρέπουν τη δημιουργία 3D ψηφιακών μοντέλων – σχετικά με τη θεραπεία χάρη στο σύστημα CAD CAM. Χρησιμοποιήσαμε ψηφιακό σύστημα για να βελτιώσουμε την ποιότητα της θεραπείας και να μειώσουμε τον κλινικό χρόνο.
Ακολουθεί παρουσίαση κλινικού περιστατικού κατασκευής μηχανήματος διατήρησης χώρου με τη συνεισφορά των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων (IOS, CAD/CAM) από κράμα CrCoW (Remanium Star). Τα μηχανήματα σχεδιάστηκαν ψηφιακά με τη χρήση digital scanner και design software.
4. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Οι ψηφιακές τεχνολογίες και τα νέα υλικά γίνονται δημοφιλή, γίνονται καλύτερα και αλλάζουν τον τρόπο διάγνωσης και θεραπείας στην ορθοδοντική.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η συγγενής έλλειψη των πλαγίων τομέων απαντώνται συχνά σε οδοντιατρικούς ασθενείς. Οι θεραπευτικές επιλογές συνοψίζονται σε άνοιγμα ή κλείσιμο των διαστημάτων που προκύπτουν από την συγγενή έλλειψη αυτών των δοντιών. Σκοπός της παρούσης εργασίας είναι με τη βοήθεια κλινικών περιστατικών να παρουσιάσει όλους εκείνους τους παράγοντες οι οποίοι πρέπει να συνεκτιμώνται έτσι ώστε να επιτευχθεί ένα άριστο αισθητικά και ικανοποιητικό λειτουργικά αποτέλεσμα.

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ

Α. Ορθοδοντική σύγκλειση των διαστημάτων

Η επιλογή αυτή περιλαμβάνει ορθοδοντική θεραπεία με ακίνητους ορθοδοντικούς μηχανισμούς για κλείσιμο των διαστημάτων με αντικατάσταση των ελλειπόντων πλαγίων τομέων από τους κυνόδοντες και των κυνοδόντων από τους πρώτους προγομφίους, αντίστοιχα. Παράγοντες οι οποίοι πρέπει να συνεκτιμώνται και οι οποίοι ευνοούν την ορθοδοντική σύγκλειση των διαστημάτων είναι:

1) Κατηγορία συγκλεισιακής ανωμαλίας 2) Το προφίλ του προσώπου 3) Μέγεθος, σχήμα και χρώμα του κυνόδοντα και 4) Ο τύπος του χαμόγελου του ασθενούς

Β. Ορθοδοντική δημιουργία χώρου για προσθετική αποκατάσταση.

Σε ασθενείς με ανωμαλίες σύγκλεισης τάξης ΙΙΙ κατά Angle, κοίλο προφίλ, μηδενική ή αρνητική οριζόντια πρόταξη η δημιουργία χώρου για προσθετική αποκατάσταση ενδείκνυται απόλυτα. Ο απαιτούμενος χώρος που απαιτείται για την τοποθέτηση της προσθετικής αποκατάστασης εκτιμάται με τη βοήθεια του: 1) ετερόπλευρου πλάγιο τομέα 2) Χρυσό κανόνα 3) την Ανάλυση Bolton και 4) το Διαγνωστικό κέρωμα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Και οι δύο θεραπευτικές προσεγγίσεις έχουν ισχυρά πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Είναι όμως δυνατό υπό προϋποθέσεις να προσφέρουν αισθητικά αποδεκτό και λειτουργικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

ΣΚΟΠΟΣ: Η συσκευή Beneslider είναι μια σκελετικά στηριζόμενη συσκευή στην σκληρή υπερώα για την εγγύς ή άπω μετακίνηση των άνω γομφίων. Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να προσδιοριστούν οι αρχικές τρισδιάστατες δυνάμεις και ροπές (3D F/M) που δρούνε στους άνω πρώτους γομφίους κατά την άπω μετακίνησή τους με την συσκευή Beneslider.
ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ: Ο μηχανισμός μέτρησης αποτελείται από τρεις 3D-F/M-αισθητήρες (Schunk, Nano 17) με υποδοχές για έναν εξατομικευμένο μηχανισμό Beneslider (κέντρο) και υπερώιες υποδοχές δακτυλίων (πλευρικά). Ο Beneslider ενεργοποιήθηκε αμφίπλευρα προς τα άπω με NiTi ελατήρια δυνάμεων 200 cN (Forestadent), 240- και 500- cN (Dentalline).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Κατά την χρησιμοποίηση ενός ελατηρίου δυνάμεως 240 cN ανά πλευρά εξασκούνται στους πρώτους γομφίους άπω δυνάμεις 3.44 ± 0.04 Ν, ροπές στρέψης προς τα εγγύς 24.7 ± 6.13 Nmm και ροπές κλίσης προς τα άπω 28.37 ± 2.44 Nmm. Εκτός αυτών παρατηρήθηκαν παράπλευρες δυνάμεις επέκτασης στο εγκάρσιο επίπεδο 1.1 ± 0.3 N και υπερέκφυσης στο μετωπιαίο επίπεδο 1.1 ± 0.5 N.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Σε αυτήν τη μελέτη προσδιορίστηκαν τα αρχικά τρισδιάστατα συστήματα δυνάμεων και ροπών (3D F/M) κατά την ενεργοποίηση της συσκευής Beneslider. Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις και ροπές που παρατηρούνται στους άνω πρώτους γομφίους φαίνονται υπερβολικές σε σχέση με τις κλινικές οδηγίες. Οι μη αναμενόμενες παράπλευρες δυνάμεις που προσδιορίστηκαν μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις να είναι κλινικά σημαντικές όπως π.χ. οι δυνάμεις υπερέκφυσης σε περιστατικά ανεωγμένης δήξης. Αυτές μπορούν να αντισταθμιστούν με αντίστοιχες μικρές προενεργοποιήσεις των οδηγών βραχιόνων της συσκευής περίπου 1-1.5 mm.

Η ψηφιακή τεχνολογία, εδώ και λίγα χρόνια, έχει εισέλθει στην ορθοδοντική πρακτική. Η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας είναι πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη: από την ψηφιακή αποτύπωση, τη διάγνωση, τον σχεδιασμό της θεραπείας, τον σχεδιασμό εξατομικευμένων τρισδιάστατων ορθοδοντικών συσκευών (CAD) μέχρι και την εκτύπωσή τους (CAM). Ο ψηφιακός σχεδιασμός των ορθοδοντικών συσκευών γίνεται με εξειδικευμένα ορθοδοντικά λογισμικά ή ακόμη και με γενικής χρήσεως λογισμικά. Η ευκολία του σχεδιασμού μιας τέτοιας συσκευής, η ακρίβεια, η εξατομίκευση και καταληκτικά η εκτύπωσή της χωρίς την παρεμβολή του κλασσικού οδοντοτεχνικού εργαστηρίου δίνει την δυνατότητα στον ορθοδοντικό να ελέγξει ο ίδιος κάθε στάδιο της κατασκευής, από την αποτύπωση, τον σχεδιασμό έως και την εκτύπωση. Το μόνο όριο στον σχεδιασμό και την εκτύπωση τέτοιων συσκευών είναι η φαντασία του κάθε κλινικού ορθοδοντικού.

Η ψηφιακή εποχή είναι εδώ. Πολύ σύντομα θα είναι σχεδόν σε κάθε οδοντιατρείο, ορθοδοντικό ή όχι. Η δυναμική της αγοράς θα οδηγήσει πολλούς να ασχοληθούν με το αντικείμενο και έμμεσα να επιβάλλουν προϊόντα που δεν θα καλύπτουν τις ανάγκες του γιατρού ή θα είναι περιττά στις συνθήκες του συγκεκριμένου ιατρείου
Σκοπός της παρουσίασης αυτής θα είναι να καλύψει με μια γενική περιγραφή το κεφάλαιο 3D ψηφιακή αποτύπωση κυρίως του ορθοδοντικού ιατρείου αλλά και των άλλων ειδικοτήτων όπως Γενικής Οδοντιατρικής, Προσθετικής, Εμφυτευματολογίας. Θα αναλυθούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της νέας τεχνολογίας, καθώς και τα απαραίτητα για την πλήρη οργάνωση ενός ιατρείου ανάλογα με το είδος των παρεχομένων υπηρεσιών.

Εισαγωγή
Η πρώιμη ορθοδοντική θεραπεία συνιστάται σε ασθενείς που δεν έχουν συμπληρώσει τον μεικτό φραγμό σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ήτοι συνιστάται σε περιπτώσεις Τάξης ΙΙ1 κατά Angle με αυξημένη οριζόντια πρόταξη, περιπτώσεις προγναθισμού, σταυροειδούς σύγκλεισης και εγκλεισμού προσθίων δοντιών. Σκοπός της θεραπείας είναι η διεύρυνση των οδοντικών τόξων και η εξομάλυνση της σύγκλεισης των φραγμών, ενώ πολλές φορές βοηθά ικανά ώστε να αποφύγουμε μια μετέπειτα πλήρη ορθοδοντική θεραπεία. Οι γνώμες ως προς την αναγκαιότητα της μίας ή δύο φάσεων είναι αντικρουόμενες.
Παρουσίαση περιστατικών
Αναφέρονται δύο περιστατικά.
1η περίπτωση: Αγόρι 6 ετών
Σκελετική Τάξη ΙΙ/1, πρόσθια χασμοδοντία. Μεσόδοντας στην περιοχή του #11-#21 που είχε σαν αποτέλεσμα τον εγκλεισμό του #11 και την οριζόντια διάταξη του δοντιού με ανοδική φορά. Έγιναν δύο χειρουργικές αποκαλύψεις και μερική ορθοδοντική θεραπεία.
2η περίπτωση: Κορίτσι 11 ετών
Ατύχημα στην περιοχή των προσθίων δοντιών που είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια των #31 και #32 και την ανάγκη για ενδοδοντική θεραπεία των #21, #22. Σκελετική Τάξη ΙΙΙ. Προχωρήσαμε σε ορθοδοντικό κλείσιμο των κενών. Σε δεύτερο χρόνο με τον συνδυασμό εμφυτευμάτων και προσθετικών εργασιών έγινε καμουφλάζ της Τάξης ΙΙΙ κατά Angle.
Σχόλια
Κατά την έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας δεν θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μόνο την χρονολογική ηλικία του ασθενούς, αλλά και την οδοντική και σκελετική ωριμότητα αυτού. Τυχόν ατυχήματα μας οδηγούν σε εναλλακτικά πρωτόκολλα θεραπείας.

1. Εισαγωγή
Ο αθλητικός νάρθηκας προστατεύει τόσο τον οδοντικό ιστό όσο και την κροταφογναθική διάρθρωση. Η συχνή επανακατασκευή αθλητικών ναρθήκων (MGs) λόγω θραύσης και απώλειας, οδηγεί σε επιπλέον αποτύπωση των τόξων και στην ανάγκη για περισσότερο αποθηκευτικό χώρο. Επίσης εμφανίζονται προβλήματα στην ακρίβεια της αποτύπωσης λόγω της διαφοράς του πάχους που προκύπτει κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Πολλοί ασθενείς νιώθουν δυσφορία κατά την κλασική διαδικασία αποτύπωσης. Τέλος για τους ασθενείς που φορούν ακίνητες ορθοδοντικές συσκευές, η επανακατασκευή ναρθήκων είναι απαραίτητη καθότι υπάρχουν μεταβολές τόσο στην ανάπτυξη των οστών όσο και στην οδοντοφυΐα.
2. Σκοπός
Σκοπός της παρουσίασης είναι η εισαγωγή στη ψηφιακή τεχνική για τη κατασκευή ορθοδοντικού αθλητικού νάρθηκα και η εφαρμογή της μέσα από κλινικά περιστατικά.
3. Μέθοδος- Υλικά
Χρήση οδοντιατρικού σαρωτή, και η δημιουργία ψηφιακών δεδομένων. Καθώς επίσης η χρήση 3D engineering software λογισμικό για το σχεδιασμό και την εκτύπωση MG σιλικόνης (Digital-MGs) με 3D εκτυπωτή.
4. Αποτελέσματα
Η κλινική πρακτική αλλά και μελέτες έδειξαν ότι η δημιουργία νάρθηκα μέσω ψηφιακών δεδομένων έχει μεγάλη ακρίβειας με υψηλή επαναληψιμότητα αλλά είναι και ευχάριστη για τον ασθενή.
5. Συμπεράσματα
Μέσω της ψηφιακής τεχνικής μπορεί ο αθλητικός νάρθηκας να δημιουργηθεί και να παραδοθεί άμεσα με απόλυτη ακρίβεια.

 

ΥΠΟΨΗΦΙOTHTΕΣ ΓΙΑ ΒΡΑΒΕΙΑ Ο.Ε.Β.Ε. ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2019

 

Η διάγνωση και το σχέδιο θεραπείας των εγκλείστων κυνοδόντων βασίζονταν, μέχρι πρόσφατα, σε δισδιάστατες ακτινογραφικές απεικονίσεις και κυρίως στην πανοραμική ακτινογραφία. Ο εντοπισμός της θέσης, η διερεύνηση πιθανής απορρόφησης των παρακείμενων δοντιών και η πιθανότητα της διευθέτησης τους στο οδοντικό τόξο αποτελούν βασικά διαγνωστικά στοιχεία για την ορθοδοντική αντιμετώπιση των άνω εγκλείστων δοντιών. Σήμερα η χρήση της κωνικής δέσμης υπολογιστικής τομογραφίας (CBCT) είναι ευρέως γνωστή και αποτελεί χρήσιμο εργαλείο στην ορθοδοντική διαχείριση εγκλείστων δοντιών. Πλεονεκτήματά της αποτελούν η μείωση του συνολικού χρόνου θεραπείας μετά την αξιολόγησή της, τα μεγάλα ποσοστά επιτυχημένων σχεδίων θεραπείας και η μείωση των χειρουργικών επιπλοκών. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η βιβλιογραφική διερεύνηση της χρήσης της CBCT στην διάγνωση άνω εγκλείστων κυνοδόντων από τη σκοπιά της Ορθοδοντικής και η σύγκρισή της με τις δισδιάστατες απεικονίσεις. Πραγματοποιήθηκε αναζήτηση στην βάση Pubmed με λέξεις κλειδιά impacted canines, cone beam computed tomography, 3D imaging, three dimensional imaging, panoramic radiographs, orthopantogram, and two dimensional imaging. Συμπερασματικά η CBCT ένα πολύ χρήσιμο και σε πολλές περιπτώσεις απαραίτητο εργαλείο στην διαχείριση εγκλείστων κυνοδόντων συμβάλλοντας στην αξιόπιστη διάγνωση, στην πρόγνωση και στον σχεδιασμό της ορθοδοντικής θεραπείας.

ΥΠΟΒΑΘΡΟ: Τα διφωσφονικά είναι μια κατηγορία φαρμάκων που συνταγογραφούνται για αρκετές οστικές διαταραχές λόγω της ικανότητάς τους να ρυθμίζουν τον κύκλο των οστών, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της ορθοδοντικής θεραπείας.
ΣΚΟΠΟΣ: Η εξέταση της επίδρασης της χρήσης διφωσφονικών (ΔΦ) σε ορθοδοντικούς ασθενείς μέσω κλινικών και ακτινογραφικών μετρήσεων.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ: Μέχρι το Μάρτιο του 2019 διεξήχθησαν συστηματικές και απεριόριστες αναζητήσεις σε 17 βάσεις δεδομένων συμπληρωμένες με πρόσθετες απλές αναζητήσεις.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: Τα άρθρα που αναφέρονται σε ανθρώπους με ιστορικό χορήγησης ΔΦ που έλαβαν ορθοδοντική θεραπεία ήταν υποψήφια για συμπερίληψη.
ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: Τα δεδομένα σχετικά με το ιατρικό προφίλ των ασθενών, ο συγκεκριμένος τύπος ανωμαλίας σύγκλεισης και το εκτελούμενο θεραπευτικό σχέδιο, καθώς και τα κλινικά και ακτινογραφικά αποτελέσματα εξήχθησαν. Η αξιολόγηση της ποιότητας πραγματοποιήθηκε με το εργαλείο ROBINS-I για τις μελέτες κοόρτης και με έναν ελαφρώς τροποποιημένο κατάλογο ελέγχου από τον πρωτότυπο που προτάθηκε από τους Agbabiaka et al. για τις αναφορές περιστατικών.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Συμπεριλήφθηκαν τελικά 7 άρθρα (1 αναδρομική μελέτη κοόρτης και 6 αναφορές περιπτώσεων) στην παρούσα ανασκόπηση, συμπεριλαμβανομένων 122 ασθενών (29 ασθενείς και 93 μάρτυρες) που αναφέρουν τις κλινικές και ακτινογραφικές μεταβολές μετά από ορθοδοντική θεραπεία ασθενών κατά τη διάρκεια ή μετά τη χρήση ΔΦ. Τα ΔΦ φαίνεται να έχουν αμφιλεγόμενη επίδραση στις κλινικές και στις αναφερόμενες από τον ασθενή μεταβλητές, παρόλο που η πλειονότητα των ασθενών που συμπεριλήφθηκαν παρουσίασαν συμβιβαστικά αποτελέσματα θεραπείας και μάλλον αργό ρυθμό οδοντικής μετακίνησης. Τα περισσότερα ακτινογραφικά ευρήματα αποκάλυψαν ήπια ριζική απορρόφηση, διευρυμένους χώρους περιοδοντικών συνδέσμων και σκληρωτικές αλλαγές στο περιβάλλον φατνιακό οστό. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, λόγω του περιορισμένου αριθμού των επιλέξιμων άρθρων και των περιορισμών τους.
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ: Οι μελέτες που συμπεριελήφθησαν ήταν σχετικά χαμηλής ποιότητας λόγω του σχεδιασμού της μελέτης και της ελλιπούς αναφοράς.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ: Η χορήγηση ΔΦ φαίνεται να σχετίζεται με συμβιβαστικά κλινικά αποτελέσματα, παρατεταμένο χρόνο θεραπείας και μέτριες αλλαγές στις ρίζες και τους περιβάλλοντες ιστούς των ορθοδοντικών ασθενών.
ΕΓΓΡΑΦΗ: Μη εγγεγραμμένο.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ: Καμία.

ΥΠΟΒΑΘΡΟ: Στόχος ήταν η συστηματική αναζήτηση της βιβλιογραφίας και η αξιολόγηση των διαθέσιμων στοιχείων σχετικά με την κλινική αποτελεσματικότητα του συστήματος Invisalign®.
ΜΕΘΟΔΟΙ: Διεξήχθησαν ηλεκτρονικές έρευνες βάσεων δεδομένων για δημοσιευμένη και μη δημοσιευμένη βιβλιογραφία. Οι λίστες βιβλιογραφικών αναφορών όλων των υποψήφιων άρθρων εξετάστηκαν για πρόσθετες μελέτες. Η αναφορά αυτής της ανασκόπησης βασίστηκε στις κατευθυντήριες γραμμές για τα προτεινόμενα στοιχεία αναφοράς για συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις (PRISMA).
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Συμπεριλήφθηκαν τρεις μελέτες RCT, 8 προοπτικές και 11 αναδρομικές μελέτες. Γενικά, το επίπεδο αποδεικτικών στοιχείων ήταν μέτριο και ο κίνδυνος μεροληψίας κυμαινόταν από χαμηλό σε υψηλό, δεδομένου του χαμηλού κινδύνου μεροληψίας που συμπεριλήφθηκε στα RCTs και του μέτριου (n = 13) ή υψηλού (n = 6) κινδύνου άλλων μελετών. Η έλλειψη τυποποιημένων πρωτοκόλλων και η μεγάλη ποσότητα κλινικής και μεθοδολογικής ετερογένειας στις μελέτες αποκλείουν μια έγκυρη ερμηνεία των πραγματικών αποτελεσμάτων μέσω συγκεντρωτικών εκτιμήσεων. Ωστόσο, υπήρξε σημαντική συνέπεια μεταξύ των μελετών ότι το σύστημα Invisalign® είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι της συμβατικής ορθοδοντικής θεραπείας στη διόρθωση των ήπιων έως μέτριων ανωμαλιών σύγκλεισης σε μη αναπτυσσόμενους ασθενείς που δεν απαιτούν εξαγωγή. Επιπλέον, οι νάρθηκες Invisalign® μπορούν προβλέψιμα να επιπεδώσουν, να προκαλέσουν απόκλιση και να στρίψουν δόντια (εκτός από κυνόδοντες και προγομφίους). Από την άλλη πλευρά, εντοπίστηκε περιορισμένη αποτελεσματικότητα στην επέκταση των τόξων μέσω της παράλληλης κίνησης των δοντιών, του κλεισίματος του χώρου από εξαγωγές, των διορθώσεων των συγκλεισιακών επαφών και των μεγαλύτερων προσθιοπίσθιων και κατακόρυφων προβλημάτων.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Παρόλο που αυτή η ανασκόπηση περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό μελετών, δεν μπορούν να γίνουν σαφείς κλινικές συστάσεις, βασισμένες σε αξιόπιστες επιστημονικές αποδείξεις πέρα από θεραπείες ήπιων έως μέτριων ανωμαλιών σύγκλεισης χωρίς εξαγωγές σε μη αναπτυσσόμενους ασθενείς. Τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή λόγω της μεγάλης ετερογένειας.

 

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ Ο.Ε.Β.Ε. ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2019

Εισαγωγή: Στόχος αυτής της παράλληλης δοκιμής με 2 βραχίονες ήταν να εκτιμηθεί αντικειμενικά η συνεργασία των ασθενών, σε περίοδο 3 μηνών, με Hawley ή διάφανους συγκρατητικούς νάρθηκες στην άνω γνάθο μετά από ορθοδοντική θεραπεία, μέσω της χρήσης του θερμοευαίσθητου μικροαισθητήρα TheraMon®.
Μέθοδοι: Οι ασθενείς που μόλις ολοκλήρωσαν την ορθοδοντική τους θεραπεία στη Μεταπτυχιακή Ορθοδοντική Κλινική, στην Οδοντιατρική Σχολή, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε μια ιδιωτική ορθοδοντική κλινική, διανεμήθηκαν τυχαία είτε στην ομάδα Hawley είτε σε ομάδα με διάφανους συγκρατητικούς νάρθηκες. Τα κριτήρια επιλεξιμότητας περιελάμβαναν ασθενείς ηλικίας 12 έως 18 ετών που είχαν υποβληθεί σε ορθοδοντική θεραπεία και στις δύο γνάθους, για όχι περισσότερο από 5 χρόνια. Το κύριο αποτέλεσμα ήταν η μέση αντικειμενική ημερήσια διαφορά συνεργασίας που μετρήθηκε με TheraMon®, μεταξύ ασθενών που έλαβαν είτε Hawley είτε διάφανους συγκρατητικούς νάρθηκες στην άνω γνάθο για περίοδο 3 μηνών. Τα δευτερεύοντα αποτελέσματα αφορούσαν τη μέση αντικειμενική διαφορά συνεργασίας μεταξύ των δύο συγκρατητικών για τον πρώτο μήνα συγκράτησης και τη συσχέτιση μεταξύ των αντικειμενικών μετρήσεων της συνεργασίας και των χρόνων διαρκείας χρήσης που αναφέρθηκαν στο ημερολόγιο τόσο για την πρώτη όσο και για την τρίμηνη περίοδο. Η τυχαιοποίηση πραγματοποιήθηκε με έναν κατάλογο τυχαιοποίησης που δημιουργήθηκε από υπολογιστή, με κατανομή που αποκρύπτεται σε διαδοχικά αριθμημένους, σφραγισμένους, αδιαφανείς φακέλους. Η τυφλότητα δεν ήταν εφικτή ούτε για τον ασθενή ούτε για τον ορθοδοντικό. Οι ασθενείς έλαβαν οδηγίες να φορούν τα συγκρατητικά σε ολοήμερη χρήση. Τα δεδομένα αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας μη παραμετρικά στατιστικά στοιχεία και γραμμική παλινδρόμηση με σταθερά σφάλματα βάσει της μεθόδου bootstrap.
Αποτελέσματα: εβδομήντα επτά ασθενείς (μέση ηλικία: 14,8 έτη, διακυμάνσεις της κλίμακας - IQR: 1,5, εύρος: 12,1-17,6) τυχαιοποιήθηκαν σε αναλογία 1:1 είτε σε Hawley είτε σε διάφανο συγκρατητικό νάρθηκα. Τα χαρακτηριστικά της γραμμής βάσης δεν παρουσίασαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων και ένας ασθενής από την ομάδα Hawley αποκλείστηκε από την παρακολούθηση 3 μηνών λόγω σφάλματος μικροαισθητήρα. Ο αντικειμενικός μέσος ημερήσιος χρόνος χρήσης για το διάστημα των 3 μηνών για την ομάδα Hawley ήταν 15,3 ώρες (IQR: 6,8), ενώ για την ομάδα των διαφανών ναρθήκων 18,3 ώρες (IQR: 4,6). Οι ασθενείς που διατέθηκαν σε διάφανους νάρθηκες παρουσίαζαν υψηλότερες τιμές χρήσης 2,10 ώρες την ημέρα σε σύγκριση με την ομάδα Hawley μετά από προσαρμογή για δοκιμαστικές ρυθμίσεις (μέση διαφορά: 2,10, 95% διάστημα εμπιστοσύνης [CI]: 0,32-3,89, p=0,02). Οι ασθενείς από την ιδιωτική ορθοδοντική κλινική παρουσίασαν αυξημένη πιθανότητα συνεργασίας 2,16 ωρών/ημέρα σε σύγκριση με την πανεπιστημιακή κλινική μετά από προσαρμογή για τύπο συσκευής (μέση διαφορά: 2,16, 95% διάστημα εμπιστοσύνης [CI]: 0,34-3,97, p=0,02). Διαπιστώθηκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της αντικειμενικής αξιολόγησης και της αυτοαναφερόμενης συνεργασίας και για τα δύο πρωτόκολλα συγκράτησης κατά το πρώτο και 3μηνο διάστημα. Δεν παρατηρήθηκε καμία βλάβη κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.
Συμπέρασμα: Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν σχετικά υψηλή συνεργασία στη φάση βραχυπρόθεσμης συγκράτησης και για τις δύο συσκευές. Τα διάφανα συγκρατητικά ήταν καλύτερα αποδεκτά από έφηβους ασθενείς, ενώ αυτοί που υποβλήθησαν σε ιδιωτική ορθοδοντική θεραπεία ήταν πιο συμμορφωμένοι. Υπήρξε θετικός και στατιστικά σημαντικός συσχετισμός μεταξύ αντικειμενικών και υποκειμενικών μέτρων συνεργασίας.
Καταχώριση: Η δοκιμή καταχωρήθηκε στο ClinicalTrials.gov: NCT03683862
Πρωτόκολλο: Το πρωτόκολλο δεν δημοσιεύθηκε πριν από την έναρξη της δοκιμής.
Χρηματοδότηση: Δεν υπάρχει καμία χρηματοδότηση ή σύγκρουση συμφερόντων προς δήλωση.

Georgia Vagdouti, Effimia Karvouni, Elias Bitsanis, Despina Koletsi. Objective evaluation of compliance after orthodontic treatment using Hawley or Vacuum- formed retainers. A two- center randomized controlled trial over a three- month period. ΑJODO-D-19-00355R1 (Accepted for publication).

Σκοπός αυτής της συστηματικής ανασκόπησης ήταν να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα των προληπτικών παρεμβάσεων κατά της ανάπτυξης λευκών κηλίδων (WSLs) κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας με σταθερή συσκευή. Εννέα βάσεις δεδομένων αναζητήθηκαν χωρίς περιορισμούς τον Σεπτέμβριο του 2018 για τυχαιοποιημένες δοκιμές. Η επιλογή των μελετών, η εξαγωγή δεδομένων και ο κίνδυνος εκτίμησης της μεροληψίας έγιναν ανεξάρτητα, εις διπλούν. Οι μετα-αναλύσεις τυχαίων αποτελεμάτων των μέσων διαφορών (MDs) ή οι σχετικοί κίνδυνοι (RRs) με τα διαστήματα εμπιστοσύνης 95% (CI) πραγματοποιήθηκαν, ακολουθούμενες από αναλύσεις ευαισθησίας και την ανάλυση GRADE της ποιότητας των αποδεικτικών στοιχείων. Συνολικά συμπεριλήφθηκαν 24 μελέτες (23 δοκιμές), που αξιολογούσαν προληπτικά μέτρα είτε γύρω από τα ορθοδοντικά άγγιστρα (21 μελέτες, 1427 ασθενείς, μέση ηλικία 14,4 ετών) ή τους δακτυλίους γομφίων (2 μελέτες, 46 ασθενείς, ηλικία / φύλο δεν αναφέρθηκαν). Οι ενεργές υπενθυμίσεις ασθενών συσχετίστηκαν με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης λευκών κηλίδων σε επίπεδο ασθενούς σε σύγκριση με καμία υπενθύμιση (3 μελέτες, 190 ασθενείς, RR: 0,4, 95% CI: 0,31-0,64, αριθμός που απαιτείται για θεραπεία [NNT]: 3 ασθενείς), η κάλυψη επίπεδων επιφανειών επιφάνειας συσχετίστηκε με μειωμένη εμφάνιση λευκών κηλίδων σε επίπεδο δοντιού από ό, τι καθόλου κάλυψη (5 δοκιμές • 2784 δόντια • RR: 0,8 • 95% CI: 0,63-0,95 • NNT: 33 δόντια) και το φθοριούχο βερνίκι συσχετίστηκε με μειωμένης βαρύτητας λευκές κηλίδες στο επίπεδο δοντιών (2 δοκιμές, 1160 δόντια, MD: -0,32 μονάδες, 95% CI: -0,44 έως -0,21 μονάδες). Ωστόσο, η ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων ήταν χαμηλή σύμφωνα με το GRADE, λόγω του κινδύνου μεροληψίας. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι ενεργές υπενθυμίσεις ασθενών και η κάλυψη επίπεδων επιφανειών ή το φθοριούχο βερνίκι γύρω από τα ορθοδοντικά άγκιστρα μπορούν να σχετίζονται με μειωμένη επιβάρυνση λευκών κηλίδων, αλλά χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Tasios T, Papageorgiou SN, Papadopoulos MA, Tsapas A, Haidich AB. Prevention of orthodontic enamel demineralization: A systematic review with meta-analyses. Orthod Craniofac Res. 2019 May 13. [Epub ahead of print]

 

ΕΠΙΤΟΙΧΙΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η αποκατάσταση ασθενών που παρουσιάζουν έντονα σκελετικά προβλήματα και στους οποίους έχει ολοκληρωθεί η αύξηση του κρανιοπροσωπικού συμπλέγματος μπορεί να επιτευχθεί με χειρουργική μετατόπιση της άνω και της κάτω γνάθου ή με συνδυασμό και των δύο. Παρά το ότι κάθε σκελετική μετακίνηση μπορεί να θεραπεύσει την οδοντική ανωμαλία, ενδέχεται να έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στην αρμονία του προσώπου, στην πλάγια ή/και στην κατά μέτωπο όψη.

Οι ψηφιακές κεφαλομετρικές προβλέψεις της προσαρμογής των μαλακών μορίων στις υποκείμενες σκελετικές μετακινήσεις έχουν ενισχύσει την ικανότητα του ορθοδοντικού να εκτιμά προεγχειρητικά την επίδραση των χειρουργικών μετακινήσεων στην αισθητική του προσώπου. Η χρήση των συστημάτων Πρόβλεψης Θεραπευτικών Στόχων (Visual Treatment Objectives, VTOs) αποτελεί σημαντικό βοήθημα για τον χειρουργικό σχεδιασμό, την επικοινωνία ασθενούς - θεραπευτή, την κατανόηση του θεραπευτικού στόχου και συμβάλλει στην τελική απόφαση του ασθενούς.

Υπάρχουν όμως παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ακρίβεια αυτών των μετρήσεων. Ανακριβείς προβλέψεις μπορεί να σχετίζονται άμεσα με την τεχνική της μεθόδου ή να οφείλονται σε υποτροπή, στον ακριβή εντοπισμό του κέντρου περιστροφής της κάτω γνάθου, στην ατομική ιδιαιτερότητα που μπορεί να επηρεάσει την ανταπόκριση στη θεραπεία, στο φύλο, στη φυλή, στο προεγχειρητικό πάχος των μαλακών μορίων και στις μέσες τιμές που περιέχονται στις βάσεις δεδομένων για την αυτόματη προσαρμογή των μαλακών μορίων στις υποκείμενες σκελετικές μετακινήσεις.

Σκοπός της παρούσας παρουσίασης, πέρα από μία αναφορά στην ακρίβεια των κεφαλομετρικών προβλέψεων των μαλακών μορίων, είναι να εφαρμοστεί η πρόβλεψη θεραπευτικών στόχων με το λογισμικό Viewbox 4 (dHAL Software, Κηφισιά, Ελλάδα) σε ένα ορθογναθικό περιστατικό Τάξης ΙΙΙ, και να γίνει σύγκριση των ψηφιακών προβλέψεων και των τελικών μετεγχειρητικών αποτελεσμάτων.

Εισαγωγή: Ο όρος αντιμετάθεση δοντιών ή ετεροτοπία δοντιών (Tooth Transposition) είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο που σχετίζεται με την ανατολή των δοντιών και τις επακόλουθες μη φυσιολογικές συγκλεισιακές τους σχέσεις. Συγκεκριμένα, ως αντιμετάθεση δοντιών ορίζεται η ανταλλαγή θέσης δύο γειτονικών δοντιών εντός του ίδιου τεταρτημόριου του οδοντικού τόξου. Εμφανίζεται στην άνω ή κάτω γνάθο και διακρίνεται σε ολοκληρωμένη ή πλήρη και σε ατελή αντιμετάθεση.

Υλικά και Μέθοδος: Το κλινικό περιστατικό αφορά ανήλικο ασθενή (12 ετών), στον οποίο διαγνώσθηκε η αντιμετάθεση μόνιμου κυνόδοντα (23) κι αντιμετωπίστηκε με μεταφορά στην σωστή του θέση.

Αποτέλεσμα: Το σχέδιο θεραπείας περιλαμβάνει έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση, τοποθέτηση ακίνητου ορθοδοντικού μηχανήματος καθώς και χρήση ακίνητων ορθοδοντικών μηχανισμών. Το περιστατικό είναι υπό θεραπεία.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Μετά τους τρίτους γομφίους, οι μόνιμοι κυνόδοντες της άνω γνάθου είναι τα δόντια με την υψηλότερη συχνότητα έγκλεισης, με ποσοστό 1 έως 3%. Το φαινόμενο της έγκλεισης και επιπρόσθετα, η κλινική του αντιμετώπιση σχετίζεται με υψηλά ποσοστά ριζικής απορρόφησης στα όμορα δόντια, γεγονός το οποίο μπορεί να διακινδυνεύσει την πρόγνωση των δοντιών που επηρεάζονται.

ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αξιολογήσει την πρόγνωση διαφορετικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων εγκλείστων κυνοδόντων της άνω γνάθου.

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ: Πραγματοποιήθηκε αναζήτηση των ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών Pubmed και Cochrane. Από τις 429 έρευνες χρησιμοποιήθηκαν οι 16 (περιπτωσιολογικές μελέτες απορρίφθηκαν) σε ενηλίκους και ανηλίκους με εγκλείστους τους μόνιμους κυνόδοντες της άνω γνάθου, στις οποίες εκτιμήθηκαν οι διαφορετικές θεραπευτικές τεχνικές και η επίδρασή τους στους γειτονικούς ιστούς. Οι μελέτες που συμπεριλήφθηκαν ήταν στην αγγλική γλώσσα, με ημερομηνία δημοσίευσης εντός δεκαετίας και η ακτινογραφική εκτίμηση πραγματοποιήθηκε με υπολογιστική τομογραφία (CBCT).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η μελέτη της βιβλιογραφίας έδειξε ότι η χειρουργική και μη χειρουργική αντιμετώπιση της έγκλεισης παρουσίασε μια καλή πρόγνωση μακροπρόθεσμα. Ωστόσο σε τεχνικές χειρουργικής αποκάλυψης του εγκλείστου κυνόδοντα παρατηρήθηκαν συχνότερα περιοδοντικοί θύλακοι και υφιζήσεις.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Αν και η θεραπευτική αντιμετώπιση εγκλείστων κυνοδόντων της άνω γνάθου μπορεί να διακινδυνεύσει την περιοδοντική κατάσταση και το αισθητικό αποτέλεσμα των άνωθεν δοντιών, οι διαφορές αυτές δεν έχουν μεγάλη κλινική σημασία.

Ο πρωτογενής εγκλεισμός δοντιών δύναται να οφείλεται είτε σε κάποια ανωμαλία στον μηχανισμό ανατολής των δοντιών, είτε σε κάποιο μηχανικό αίτιο που παρεμποδίζει τη φυσιολογική ανατολή τους. Καθώς η κλινική τους εικόνα παρουσιάζει ομοιότητες, χρήζουν διαφορικής διάγνωσης διότι απαιτείται διαφορετική θεραπευτική αντιμετώπιση σε κάθε περίπτωση. Ο πρωτογενής εγκλεισμός των δοντιών που οφείλεται σε αδυναμία του ίδιου του μηχανισμού ανατολής διαφέρει σημαντικά από τον πρωτογενή εγκλεισμό που προέρχεται από μηχανικά αίτια. Στον πρωτογενή εγκλεισμό από μηχανικά αίτια προσβάλλονται κυρίως μεμονωμένα δόντια ενώ το πλέον άπω δόντι του προσβεβλημένου έχει φυσιολογική θέσης το φραγμό. Στον πρωτογενή εγκλεισμό από αποτυχία ανατολής του δοντιού προσβάλλονται τα οπίσθια δόντια ταυτόχρονα, με τους πρώτους και δεύτερους προγομφίους πιο συχνά. Σκοπός της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι να παρουσιάσει τα αίτια της κάθε περίπτωσης, τα πιθανά κλινικά, ακτινογραφικά και γενετικά στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έγκαιρη και σωστή διάγνωση ώστε να αποφευχθεί η αποτυχία της ορθοδοντικής παρέμβασης καθώς και την ανάδειξη των θεραπευτικών προσεγγίσεων.

Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης είναι να αναζητήσει συστηματικά τη βιβλιογραφία και να εκτιμήσει τις διαθέσιμες πηγές για την επίδραση των μη φαρμακολογικών σκευασμάτων στην θεραπεία της ουλίτιδας σε ορθοδοντικούς ασθενείς. Πραγματοποιήθηκε πλήθος αναζητήσεων στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων για τη δημοσιευμένη και μη δημοσιευμένη βιβλιογραφία, καθώς και αναζήτηση με το “χέρι” για τη λεγόμενη γκρι βιβλιογραφία. Συμπεριλήφθηκαν εφτά (7) κλινικές μελέτες με βάση τα κριτήρια καταλληλότητας της συστηματικής ανασκόπησης. Αντιοξειδωτικά αιθέρια έλαια, χαμομήλι, αλόη, μέλι και προβιοτικά μελετήθηκαν στις συμπεριλαμβανομένες κλινικές μελέτες. Υπήρχε ταύτιση των αποτελεσμάτων μεταξύ των ερευνών για την ευεργετική επίδραση των μη φαρμακολογικών σκευασμάτων στον έλεγχο της ουλίτιδας, καθώς μειώνουν την οδοντική μικροβιακή πλάκα και τους δείκτες φλεγμονής των ούλων. Συμπερασματικά, πλήθος στοιχείων βιβλιογραφικά υποδηλώνουν ότι οι μη φαρμακολογικές συνθέσεις μπορεί να περιορίσουν την ορθοδοντικά επαγόμενη ουλίτιδα και να αντικαταστήσουν επιτυχώς τα ευρέως χρησιμοποιούμενα φαρμακευτικά σκευάσματα για αποφυγή των παρενεργειών που προκαλούν τα τελευταία. Υπάρχει, ωστόσο η ανάγκη για περαιτέρω κλινικές μελέτες.


Εισαγωγή: Η εξωτερική απορρόφηση ρίζας αποτελεί μία από τις πιο συχνές ανεπιθύμητες συνέπειες της ενεργού ορθοδοντικής θεραπείας, με πολυπαραγοντική και μη πλήρως αποσαφηνισμένη αιτιοπαθολογία.

Σκοπός: Η διερεύνηση της επίδρασης της ορθοδοντικής θεραπείας με διαφανείς νάρθηκες στην εξωτερική ριζική απορρόφηση και η συγκριτική αξιολόγησή της σε αντιδιαστολή με ακίνητες ορθοδοντικές συσκευές.

Υλικό/Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση σε δύο ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων (PubMed, Cochrane Library) με λέξεις-κλειδιά: “root resorption”, “clear aligners”, “fixed appliances”.

Αποτελέσματα: Η σχετιζόμενη με την ορθοδοντική θεραπεία εξωτερική απορρόφηση ρίζας ανευρίσκεται ακτινογραφικά περίπου στο 73% των ολοκληρωμένων περιστατικών και συνδέεται με μία σειρά προδιαθεσικών/επιβαρυντικών παραγόντων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται: το σύστημα θεραπείας, ο τύπος οδοντικής μετακίνησης, προϋπάρχουσα ριζική απορρόφηση, ιστορικό τραύματος, η ένταση της εφαρμοζόμενης δύναμης, γενετικοί/συστηματικοί παράγοντες, η μορφολογία της ρίζας κ.α. Οι διαθέσιμες μετρήσεις, βασίζονται κυρίως σε περιακρορριζικές/πανοραμικές ακτινογραφίες, καθιστώντας πιθανό το ενδεχόμενο υποεκτίμησης της απορρόφησης. Σε περιστατικά με διαφανείς νάρθηκες, η εξωτερική απορρόφηση ρίζας, αν και υπαρκτή, εμφανίζεται σημαντικά περιορισμένη σε σχέση με τις ακίνητες συσκευές. Η διαφοροποίηση αποδίδεται κυρίως στις εντοπισμένες και μικρής ισχύος ορθοδοντικές δυνάμεις που ασκούνται μέσω της συγκεκριμένης τεχνικής. Μελέτες CBCT απεικονίσεων επιβεβαιώνουν την ελάχιστη επίπτωση της στην ακεραιότητα των ριζών. Ως ο πλέον συχνός παράγοντας συσχέτισης, ανεξαρτήτως τεχνικής, αναδεικνύεται η διάρκεια της θεραπείας.

Συμπεράσματα: Η ορθοδοντική θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες φαίνεται να σχετίζεται με περιορισμένη εμφάνιση και επίπτωση της εξωτερικής απορρόφησης ρίζας, σε σύγκριση με τις ακίνητες ορθοδοντικές συσκευές. Δύναται να αποτελέσει θεραπεία εκλογής για ασθενείς υψηλού κινδύνου, υπό την προϋπόθεση ότι οι ανάγκες του περιστατικού εμπίπτουν στο θεραπευτικό εύρος της μεθόδου.

Σκοπός της παρούσας επιτοίχιας ανακοίνωσης αποτελεί η παρουσίαση των μηχανικών, περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων που δείχνουν να συνδέονται με την εμφάνιση εξωτερικής ακρορριζικής απορρόφησης κατά την διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας. Δευτερευόντως, θα ακολουθήσει η παρουσίαση περιστατικού εκτεταμένης απορρόφησης εξαιτίας της έκτοπης ανατολής των μονίμων κυνοδόντων.

Κατά την διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας, η εμφάνιση μικρού βαθμού ακρορριζικής απορρόφησης αποτελεί συχνό φαινόμενο. Η ορθοδοντική μετακίνηση απαιτεί οστική αναδόμηση η οποία προκαλείται από την δράση των οστεϊνοκλαστών/οδοντινοκλαστών, προερχόμενοι από αρχέγονα μεσεγχυματικά κύτταρα της περιοδοντικής μεμβράνης. Η αλληλεπίδραση μεταξύ ορθοδοντικών δυνάμεων και περιοδοντικής μεμβράνης οδηγεί στην φλεγμονώδη αντίδραση που ονομάζεται εξωτερική ακρορριζική απορρόφηση. Η διάγνωσή της γίνεται κυρίως με την χρήση περιακρορριζικών ακτινογραφιών.

Ορισμένοι από τους παράγοντες που δείχνουν να αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης ακρορριζικής απορρόφησης είναι η αυξημένη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας, η ανάγκη εξαγωγών βάσει ορθοδοντικού σχεδιασμού και ο οδοντικός τύπος. Ασθενείς που υπόκεινται σε μεγαλύτερους χρόνους ορθοδοντικής μετακίνησης παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης εκτεταμένης ακρορριζικής απορρόφησης, γεγονός που βρίσκεται σε αντιστοιχία με αποτελέσματα ερευνών που δείχνουν ότι έπειτα από 36 μήνες το 70% των ορθοδοντικών ασθενών εμφάνισε σημεία απορρόφησης. Επιπρόσθετα η ανάγκη εξαγωγών συνεπάγεται μεγαλύτερη ορθοδοντική μετακίνηση επομένως και μεγαλύτερα επίπεδα απορρόφησης. Οι κεντρικοί και πλάγιοι τομείς της άνω γνάθου είναι τα δόντια που παρουσίασαν τα υψηλότερα επίπεδα ακρορριζικής απορρόφησης, αποτέλεσμα που εξηγείται πιθανώς από την μορφολογία της ρίζας.

Συνοψίζοντας, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός των ερευνών που αναζητά την αιτιολογία της εξωτερικής ακρορριζικής απορρόφησης αποσκοπώντας στην πρόληψη ή και στην μείωση του φαινομένου κατά την διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας.

 

ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ του Επαγγελματικού Συλλόγου Ορθοδοντικών Ελλάδος

Αναβάθμιση της παρουσίας του Ε.Σ.Ο.Ε. στο διαδίκτυο για την επαγγελματική προώθηση των ορθοδοντικών και τη στοχευμένη ενημέρωση του κοινού.
Ομιλήτρια: Άννα Παπαδογεωργάκη-Αναγνώστου

Ψηφιακά συστήματα παραγωγής διαφανών ναρθήκων στο ορθοδοντικό ιατρείο: διαθεσιμότητα & κόστος.
Ομιλητής: Χαράλαμπος Χατζηκαλλινικίδης

 

Κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα για τα 25 χρόνια λειτουργίας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδοντικής του Εργαστηρίου Ορθοδοντικής του Τμήματος Οδοντιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα σχετικά εδώ.

 

Την Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου θα πλαισιώσει μουσικά ο Βασίλης Βαρβαρέσος.

Varvaresos

Ο Βασίλης Βαρβαρέσος είναι απόφοιτος του Λυκείου Καλαμαρί, Θεσσαλονίκη 2001.
Μόλις 14 ετών και ήδη νικητής του πολυπόθητου πρώτου βραβείου στη διοργάνωση YCA International Auditions το 1998, συζητήθηκε με ενθουσιασμό κατά τις πρώτες του εμφανίσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον. Από την εποχή του ντεμπούτου του στην Αμερική σε ηλικία μόλις 15 ετών, έχει εμφανιστεί σχεδόν σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες. Οι πλέον σημαντικές του εμφανίσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ρεσιτάλ στο Carnegie’s Weill Hall, στη New York's Morgan Library, στο Isabella Gardner Museum στη Βοστόνη, στο Kimmel Center στη Φιλαδέλφεια και στο Kennedy Center στην Ουάσινγκτον. Μετά την εμφάνισή του στο Carnegie's Zankel Hall, ο Βαρβαρέσος έλαβε ειδική πρόσκληση από τον Μπαράκ Ομπάμα και εμφανίστηκε στον Λευκό Οίκο.
Ο Βαρβαρέσος εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς του 2008 στο Πεκίνο ενώ έχει εμφανιστεί επανειλημμένα ως σολίστας σε όλες τις μεγάλες σκηνές στη γενέτειρά του. Έχει αποσπάσει βραβείο τόσο στο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου George Enescu που πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι τον Σεπτέμβριο του 2014, όσο και στο Διαγωνισμό για Βιρτουόζους Πιανίστες που πραγματοποιήθηκε στο Μόντε Κάρλο τον Σεπτέμβριο του 2015.
Λάτρης της μουσικής δωματίου, έχει προσκληθεί να εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, στο θέατρο Bozar στις Βρυξέλλες, την Concertgebouw στο Άμστερνταμ , το θέατρο Diligentia της Χάγης και το Gasteig στο Μόναχο. Έχει συμπράξει μεταξύ άλλων με κορυφαίους Γάλλους μουσικούς όπως ο Michel Dalberto, ο Henri Demarquette, η Οphelie Galliard και ο Nicolas Dautricourt, καθώς και με τους Noé Inui, Ella van Poucke, Anastasia Kobekina, και Michael Gutmann. Συμπράττει διαρκώς με κορυφαίους Έλληνες μουσικούς όπως ο Γιώργος Δεμερτζής, Άγγελος Λιακάκης, Σίμος Παπάνας, Ανδρέας Παπανικολάου και Δημήτρης Τηλιακός. Είναι συνιδρυτής του Duo Inui-Varvaresos και του Τρίο Bell'Arte.
Έχει συνθέσει μουσική για κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, ενώ υπήρξε ο συγγραφέας του βιβλίου «Departure From the Functionality of Syntax», το οποίο απέσπασε το βραβείο σχολικής διάκρισης του Juilliard School.
Η καλλιτεχνική σεζόν 2018-2019 του Βασίλη Βαρβαρέσου περιλαμβάνει σημαντικές εμφανίσεις σε διεθνή φεστιβάλ όπως: το Φεστιβάλ Αθηνών, το Festival des Arcs, το Festival de Piano a Porrentruy, το Festival di Pietrasanta και το Festival de Crans-Montana. Συμπράττει με την Ορχήστρα της ΕΡΤ στο Ηρώδειο ερμηνεύοντας το 2ο Κοντσέρτο για Πιάνο του S. Prokofiev, με την ΕΛ.Σ.Ο.Ν ερμηνεύοντας το 2ο Κοντσέρτο για Πιάνο του F. Chopin και με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βασιλείας ερμηνεύοντας το 3ο Κοντσέρτο για Πιάνο του Ν. Σκαλκώτα. Συμπράττει, μαζί με το Γιώργο Δεμερτζή, με την ορχήστρα Filarmonia υπό το Βύρωνα Φιδετζή στην ηχογράφηση του νεοευρεθέντος Κοντσέρτου για Βιολί και Πιάνο του Ν. Σκαλκώττα για την BIS, ενώ παρουσιάζει τα Χρόνια Προσκυνήματος σε ένα ρεσιτάλ-μαραθώνιο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο νέος του δίσκος με τίτλο “V for Valse” που εμφανίστηκε με την Aparte Records έχει λάβει 5 αστέρια από την εφημερίδα Le Figaro, ενώ το ρεσιτάλ του στη Salle Gaveau το Μάιο του 2018 παρουσιάστηκε ως “συναυλία του μήνα” από την ίδια εφημερίδα.
Τις προηγούμενες σεζόν έχει εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, στα: Sommets Musicaux de Gstaad, Enescu Festival, Festival des Arcs, the Festival des Musicales du Golfe, the SenLiszt Festival of the Gyorgy Cziffra Foundation. Κατά τη διάρκεια των καλλιτεχνικών του εμφανίσεων παρουσίασε έργα όπως το κονσέρτο για πιάνο του Chopin Νο 2 με την Ορχήστρα της Νορμανδίας, το κονσέρτο για πιάνο του Τσαϊκόφσκι Νο 1 με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Φράιμπουργκ και το κονσέρτο για πιάνο του Μπετόβεν Νο 4 με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Θεσσαλονίκης.
Ο Βαρβαρέσος είναι κάτοχος πτυχίου Bachelor, Masters και διδακτορικού Μουσικών Σπουδών του Juilliard School. Πρόσφατα απέκτησε το διακεκριμένο πτυχίο Diplôme d'Artiste-Interpète του Conservatoire Nationale et Supérieur de Musique et de Danse στο Παρίσι, υπό την διδασκαλία του Michel Dalberto.
Έχει ηχογραφήσει με τη NAVIS CLASSICS, με την Aparte Records και με την BIS.

 

Το συνέδριο μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι οι ορθοδοντικοί, οι οδοντίατροι και φοιτητές. Το Κόστος Συμμετοχής συμπεριλαμβάνει: παρακολούθηση Συνεδρίου, επίσκεψη στον εκθεσιακό χώρο, συνεδριακό υλικό, συμμετοχή στα διαλείμματα καφέ και στα γεύματα του συνεδρίου και πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Το 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ορθοδοντικής Εταιρείας Ελλάδος και της Ορθοδοντικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019.
Το προ-συνεδριακό Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019.

Το 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ορθοδοντικής Εταιρείας Ελλάδος και της Ορθοδοντικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Makedonia Palace (Τηλ.: 2310897197, E-mail: info@makedoniapalace.gr, Web: www.makedoniapalace.com), Λεωφ. Μ. Αλεξάνδρου 2, 54640, Θεσσαλονίκη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Η προνομιακή τιμή εγγραφής με μειωμένο κόστος συμμετοχής παρατείνεται μέχρι και τις 8/11.

-Το συνέδριο μπορούν να παρακολουθήσουν όλοι οι ορθοδοντικοί, οι οδοντίατροι και φοιτητές.
-Το κόστος συμμετοχής συμπεριλαμβάνει συμμετοχή στο επιστημονικό πρόγραμμα, στην εμπορική έκθεση, καθώς και στα διαλείμματα με καφέ και τα γεύματα.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Εγγραφή μέχρι και 31.10.2019 08.11.2019
  Προ-συνεδριακό σεμινάριο Συνέδριο Συνέδριο & Σεμινάριο
Μέλη* 100 € 110 € 190 €
Μη Μέλη 130 € 140 € 240 €
Φοιτητές 50 € 60 € 90 €

 

Εγγραφή από τις 01.11.2019 09.11.2019 και μετά
  Προ-συνεδριακό σεμινάριο Συνέδριο Συνέδριο & Σεμινάριο
Μέλη* 150 € 180 € 280 €
Μη Μέλη 170 € 200 € 320 €
Φοιτητές 70 € 90 € 140 €

*Μέλη της Ορθοδοντικής Εταιρείας Ελλάδος, της Ορθοδοντικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, του Επαγγελματικού Συλλόγου Ειδικών Ορθοδοντικών ή της Βαλκανικής Εταιρείας Ειδικών Ορθοδοντικών.

 

ΠΛΗΡΩΜΗ

Μπορείτε να κατεβάσετε το έντυπο εγγραφής εδώ.

Για να εγγραφείτε στο συνέδριο παρακαλούμε στείλτε το κόστος εγγραφής με τραπεζική εντολή στον τραπεζικό λογαριασμό της Ορθοδοντικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος:
Τράπεζα Πειραιώς, IBAN: GR93 0172 2270 0052 2706 3519 751, BIC: PIRBGRAA,
δηλώνοντας απαραίτητα το ονοματεπώνυμό σας στην αιτιολογία κατάθεσης. Κατόπιν στείλτε το αποδεικτικό κατάθεσης μαζί με το έντυπο εγγραφής στη γραμματεία της Ο.Ε.Β.Ε. με fax: 2310-999549 ή με e-mail: info@orthoebe.gr.

Μπορείτε να κατεβάσετε τη φόρμα υποβολής περίληψης από εδώ.

Ενημερωθείτε για τα Βραβεία Ο.Ε.Β.Ε. 2019 εδώ.

Οδηγίες Υποβολής:
1. Επιλέξτε με ✔ (tick) το κατάλληλο κουτάκι ανάλογα με το είδος της παρουσίασης σας.
2. Σημειώστε τον εισηγητή της περίληψης με έντονη γραφή και υπογραμμισμένα γράμματα (δεν επιτρέπονται πάνω από 3 εισηγητές ανά παρουσίαση).
3. Γραμματοσειρά Περίληψης: Calibri, No 10.
4. Τίτλος Περίληψης: 15 λέξεις ή λιγότερες.
5. Κύριο Σώμα Περίληψης: 250 λέξεις ή λιγότερες.
6. Αποθηκεύστε την παρούσα συμπληρωμένη φόρμα περίληψης στον υπολογιστή σας.
7. Στείλτε μέσω e-mail το αρχείο στο info@orthoebe.gr μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2019.
8. Ανακοίνωση αποδοχής περίληψης: 15 Οκτωβρίου 2019.
9. Μετά την αποδοχή της περίληψης: εγγραφή τουλάχιστον ενός από τους εισηγητές των επιτοίχιων παρουσιάσεων/ελεύθερων ανακοινώσεων μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2019, ώστε να συμπεριληφθεί η περίληψη στο βασικό πρόγραμμα του συνεδρίου.

Οδηγίες για τις ελεύθερες ανακοινώσεις μετά την αποδοχή:
1. Ο μέγιστος χρόνος για την κάθε παρουσίαση θα είναι 10 λεπτά.
2. Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να υποβάλλουν τις παρουσιάσεις τους στην υποδοχή του συνεδρίου τουλάχιστον 1 ώρα πριν τη συνεδρίαση στην οποία συμμετέχουν.

Οδηγίες για τις επιτοίχιες παρουσιάσεις μετά την αποδοχή:
1. Οι επιτοίχιες παρουσιάσεις που θα γίνουν αποδεκτές θα πρέπει να είναι διαμορφωμένες σε ένα PowerPoint slide των 16:9 mm και θα πρέπει να σταλούν σαν αρχεία PDF υψηλής ανάλυσης στη γραμματεία του Συνεδρίου στη διεύθυνση info@orthoebe.gr, μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου 2019.

· Επίσημες γλώσσες κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019, θα είναι η Ελληνική και η Αγγλική με ταυτόχρονη μετάφραση.

· Κατά τη διάρκεια των εργασιών του προ-συνεδριακού σεμιναρίου, την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019, επίσημη γλώσσα θα είναι η Αγγλική χωρίς ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Οι σύνεδροι που θα εγγραφούν στο 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο θα παραλαμβάνουν από τη γραμματεία του συνεδρίου τσάντα με έντυπο υλικό, το πρόγραμμα του συνεδρίου, καθώς και την ταυτότητα του συνέδρου (badge), που θα πρέπει να φέρουν καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων του συνεδρίου.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα λειτουργήσει έκθεση οδοντιατρικών-ορθοδοντικών προϊόντων, μηχανημάτων και υλικών σε αίθουσα του Ξενοδοχείου Makedonia Palace.

Οι σύνεδροι μπορούν να διαμείνουν εφ’ όσον το επιθυμούν στο ξενοδοχείο Makedonia Palace. Η οργανωτική επιτροπή εξασφάλισε ειδικές τιμές για τους συνέδρους, οι οποίες θα ισχύουν εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα. Μπορείτε να κάνετε απ' ευθείας κράτηση επικοινωνώντας με το ξενοδοχείο Makedonia Palace δηλώνοντας ότι θα παρακολουθήσετε το 22ο συνέδριο της Ο.Ε.Ε. και Ο.Ε.Β.Ε. στα: Τηλ.: 2310897197, E-mail: reservations@makedoniapalace.gr, Web: www.makedoniapalace.com.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου θα υπάρχει δυνατότητα στάθμευσης στο parking του ξενοδοχείου, με ειδικές τιμές για τους συνέδρους, οι οποίες θα ισχύουν εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα.

Όλοι οι σύνεδροι θα παραλάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης κατά την λήξη του συνεδρίου, οπότε και θα τους ζητηθεί να συμπληρώσουν έντυπο αξιολόγησης του 22ου Πανελλήνιου Συνεδρίου.

seeo

Το 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο θα μοριοδοτηθεί με βάση το σύστημα Συνεχούς Επαγγελματικής Επιμόρφωσης Οδοντιάτρων της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα υπάρχει επίσημη φωτογραφική κάλυψη και μαγνητοσκόπηση των εργασιών του συνεδρίου.

Η φωτογράφηση, μαγνητοσκόπηση και μαγνητοφώνηση των ομιλιών και αναρτημένων παρουσιάσεων από τους συνέδρους δεν επιτρέπεται.

30 Σεπτεμβρίου 2019: Τελική ημερομηνία υποβολής περιλήψεων
15 Οκτωβρίου 2019: Τελική ημερομηνία αποδοχής περιλήψεων
31 Οκτωβρίου 2019: Τελική ημερομηνία έγκαιρης εγγραφής (early bird) με έκπτωση επί της συμμετοχής

 

alyadental

ALYADENTAL IKE
ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ
ΑΓΓ.ΜΠΟΜΠΟΥ 2 21200 ΑΡΓΟΣ
Τηλ.: 6944064646 / 6984260000
Web: www.alyadental.com 
E-mail: info@alyadental.com 

AO

AMERICAN ORTHODONTICS - Μ & Π ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ Ι.Κ.Ε.
Λεωφ. Νίκης 1, 54624 Θεσσαλονίκη
Tηλ.: 2310 256697/ Fax: 2310 256697
E-mail: americanortho.gr@gmail.com
E-mail: oikonomidouike@gmail.com

ariston dental

ARISTON DENTAL
Έφη Τόλια
Λεωφ. Μεσογείων 467, ΤΚ 153 43, Αγία Παρασκευή
Τηλ.: 210 8030341
E-mail: marketing.tolia@aristondental.com
Web: www.aristondental.com

vitsaropoulos

Μιλτιάδης Βιτσαρόπουλος Α.Ε.
Μεσογείων 348, 15341 Αγία Παρασκευή
Τηλ.: 210 6541340/ Fax: 210 6541618
E-mail: info@vitsaropoulos.gr 
Web: www.vitsaropoulos.gr 

dentalcom logo

DENTALCOM - Γ. Παπάζογλου Α.Ε.
Καρυοφύλλη 24, 11527 Αθήνα
τηλ.: 210 7775021 – 210 7775110 – 210 7775929
fax: 210 7770480
e-mail: sales@dentalcom.gr 
Web: www.dentalcom.gr 

dental link logo

DENTAL LINK ΕΠΕ
Αντιπροσωπείες – Εισαγωγές – Εμπόριο Οδοντιατρικών Ειδών
Μενάνδρου 58, Αθήνα, ΤΚ 10432, ΑΤΤΙΚΗ
Τηλ.: 210-5242955
Web: https://www.dentallink.gr

align

INVISALIGN – ITERO
Λαερτου 22, 55535, Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2314 312147 & 2313 051505
E-mail: pperros@aligntech.com
Web: www.orthotech.gr
www.invisalign.gr

Memodent

MEMODENT A.E.
Βερανζέρου 4 ΑΘΗΝΑ 10677
Τηλ.: 210 3304050 / Fax: 210 3819807
E-mail: dental@memodent.gr
Web: http://www.memodent.gr

newdent

NEWDENT-ΙΚΕ Παναγιώτης Ανδρέου
Οδοντοτεχνικά-Οδοντιατρικά
Ναυάρχου Κουντουριώτου 3, ΤΚ 546 25, Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 270550/Fax: 2310 270850
E-mail: info@newdent.gr
Web: www.newdent.gr

apostolidis

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ
Νεστ. Τέλλογλου 11, Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310201 301
E-mail: info@apostolides.gr 
Web: https://www.apostolides.gr

orhocenter

ORTHO CENTER - Ελαιοτριβιάρη Κούλα και ΣΙΑ Ο.Ε.
Αποστόλη 21-23, 34100 Χαλκίδα
Τηλ.: 22210 20410/ Fax: 22210 85450
E-mail: info@ortho-center.gr 
Web: www.ortho-center.gr 

malouta

Ortho-expert - Ι.ΜΑΛΟΥΤΑ & ΣΙΑ ΟΕ
Εμπόριο ορθοδοντικών ειδών&αναλωσίμων
Ηλείας 12, 26225, Πάτρα
Τηλ.: 2610- 240 609 / 6987 744 759
Web: www.ortho-expert.gr 

orthosmile

ORTHOSMILE - Μ. Γρηγορίου & ΣΙΑ Ο.Ε.

(LEONE, DENTALLINE, DB ORTHODONTICS)
Λεωφ. Μαραθώνος 79, 14569 Άνοιξη
Τηλ.: 210 8145775 210 6748283 / Fax: 210 8145776
E-mail: ortho-smile@live.com
Web: www.ortho-smile.gr / www.orthosmile.eu 

royalGC

ROYAL ORTHODONTICS – BRITTA SCHOFFEL & ΣΙΑ E.E.

Ολυμπιονικών 18, 19009 Πικέρμι
Τηλ.: 210 9958506/ Fax: 210 6043457
E-mail: info@orthoshop.gr 
Web: www.orthoshop.gr 

 

tsaprazis

Ιωάννης Τσαπράζης Α.Ε.
Μιχαλακοπούλου 157, 11527 Γουδί
Τηλ.: 210 7716416 – 210 7751000 / Fax: 210 7711100
Ε-mail: info@tsaprazis.gr 
Web: http://www.tsaprazis.gr 

unident

UNIDENT Κωνσταντίνος Τζιβελέκας Μονοπρόσωπη Ε.Π.Ε.
Εθνικής Αντιστάσεως 26, 15235 Βριλήσσια
Τηλ.: 210 6858070/ Fax: 210 6858099
E-mail: info@ktzivelekas.gr 
Web: www.ktzivelekas.gr 

unishape

UNISHAPE Κωνσταντίνος Αντωνίου
Οδοντοτεχνικά-Οδοντιατρικά
Μοναστηρίου 183, ΤΚ 546 27, Θεσσαλονίκη
Τηλ./Fax: 2310 542917
E-mail: info@unishape.gr
Web: www.unishape.gr 

vetos

ΒΕΤΤΟΣ ORTHOLAB
Σωνιέρου 17
Τηλ.: 2105230152 / Fax: 2105236888
E-mail: info@ortolab.gr
Web: www.ortholab.gr

mos

Αφοί Μεταξά
Οδοντοτεχνίτης
Εθν. Αμύνης 25, ΤΚ 546 21, Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 282549
E-mail: metaxasortho@gmail.com
Web: www.metaxasortho.com 

 tsolaki

Τσολάκη Μαρία
Οδοντοτεχνίτης
Μητροπόλεως 40, 54623 Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 233675
E-mail: ormtsolaki@yahoo.gr

 

Κορυφή